YAZARLAR

SPOR, SANAT SİYASET

Birbirlerinden uzak gibi görülseler de… İç içe girdikleri kesin. Eski İstanbul’da (Bizans Dönemi) Maviler ve Yeşilleri bilenler bilir. At yarışlarında rekabet ve gruplaşma da zamanla içinden çıkılamaz bir hal almış, fanatizme doğru savrulmuştu. Hemen her sınıfın renkleri farklıydı. Ve üzerinde o rengi taşıyan kişilerin ekonomik ve sosyal kimlikleri de belli oluyordu.


Zenginler tarafından finanse edilen takımlar (kulüpler) maddi açıdan sıkıntı yaşamıyordu. Aidatlar toplanıyor, ünlü yarışçılar aynen bugünlerde olduğu gibi transfer ediliyor ve sözleşmeler yapılıyordu. İstanbul’daki at yarışlarının Roma’dan ayrılan en belirgin özelliği ise takımların, zaman içinde siyasi parti haline gelmesiydi. Maviler; büyük toprak sahipleri, yöneticiler ve aristokratlar sayesinde saraydan destek görürken… Yeşiller, halk ve küçük esnafın takımı sayılırdı. İmparatorlar, taraf tuttuklarını açık açık beyan ederler ve bu destek bildirisi her defasında Mavilerden yana gerçekleşirdi.


*** 2021-2022 yayın gelirlerine bir baktım da… “Üzülmedim” dersem, yalan olur. 28 puanla 13. sırada bulunan Galatasaray’a 167,8 milyon TL ödenirken… 57 puanla zirveye yerleşen ve en yakın rakibi Konyaspor’la 9 puanlık farkı yakalayan Trabzonspor’a 129,5 milyon TL reva görülmüş. 37 puanla 6. sıradaki Fenerbahçe’ye 164,3 milyon TL… Yine 37 puanla 7. sırada bulunan Beşiktaş’a 151,8 milyon TL… İşin en komik tarafı da 48 puanla 2. sırada bulunan Konyaspor’a da 95,6 milyon TL… Şimdi, elimizi vicdanımıza koyalım ve “adalet bunun neresinde” diye soralım.


Tamam, bu işler öyle pat diye olmuyor, büyük takımlara pastadan daha fazla pay veriliyor. İyi de bari ilk üç, ilk beş için hakkaniyet esasına uygun bir dağıtım yapsaydınız ya… Hele hele de zirveye kurulanları mahrum etmeseniz, 13. sıradaki bir takıma, diğer takımlarla alay edercesine en yüksek yayın gelirini vermeseniz.
*** Tüm gözler 13 Şubat Pazar günü oynanacak Trabzonspor-Konyaspor maçında… Fırtına, aradaki farkı daha da açıp, moda deyimle “şampiyo” demeye hazırlanırken… Yine bir Anadolu takımı olan Konyaspor da iddiasını sürdürmenin, Avrupa kupalarına katılmanın peşinde… Bu arada sosyal medyada çok çirkin sayılabilecek paylaşımlara rastlıyoruz.

Trabzonspor, yalnızca bölgesinin değil ülkenin de en güzide ekiplerinden biri… Ve bu büyüklük öylesine bir boyuta ulaştı ki…
TS, 81 ilde şampiyonluk kutlaması yapabilecek tek takım olarak gösteriliyor. Hem de bu şampiyonluğu heyecanla bekleyen ve günlerce sürdürmeye niyetli milyonlarca taraftarı düşününce fotoğraf daha iyi çıkıyor ortaya. Çok çok iyi gittiğimiz günlerde yazarken, konuşurken biraz daha dikkat. Tribünde, ekran başında, parkta bahçede nerede olursak olalım önce centilmenlik.


Bırakalım, çocuklar kessin hesabı, biz de keyfini sürelim. Rakibimiz kim olursa olsun, gelsin ve Trabzonspor’un büyüklüğünü görerek dönsün şehrine. Unutmayalım ki en zor sahalarda, en zor hakemlerle oynanan oyunları da kazanarak geldik buraya.
O Sene Bu Sene, tamamdır inşallah.

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!