YAZARLAR

MAVİ VATAN

9 Eylül 1922… Tamı tamına yüz yıl önce. Mehmetçiğimiz, “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” komutuyla adeta kanatlı atlılara dönüşürken… Bir destan daha yazılıyordu Anadolu’da.


*** Gazi Mustafa Kemal Paşa, anlaşıldığı üzere özellikle “Akdeniz” demiş. Oysa günümüzde bizlere öğretilen ‘Ege’nin adını bile anmadan… Türk Beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde “Adalar Denizi”… Yakın dönemde de “İç Akdeniz”… Dün yani 9 Eylülde düşmanı denize döktüğümüz yerin adı…


*** Bizi yıkıldı yıkılıyor sanırlar Biz yıkılırken bile yıkarız Buluruz bir kahraman Kendi küllerinden dirilen Buluruz bir yol Ölümüne girilen İşin içinden çıkarız.


*** Bizim hikâyemiz yeni başlıyordu. Bir yangın yeriydi yurdumuz ve altı asırlık Osmanlı paramparçaydı. Hâlâ Türkiye Cumhuriyeti’ne giden bu kutlu yolu görmek istemeyenler var. Verilen mücadeleyi, açılan cepheleri, Milli Kuvvetleri küçümseyenler… “Kimlerle savaştık, kaç şehit verdik” gibilerinden yazıp çizenlerle karşılaşıyoruz sosyal medyada, otobüste, parkta bahçede…


*** 100 yaşına girmek üzere olan Cumhuriyetimize karşı bu kin, rövanş alma da neyin nesi? Ekmeğini yediğiniz, havasını soluduğunuz, kimliğini taşıdığınız Türkiye’ye kast etmekle ne geçecek elinize? Madalya mı asılacak boynunuza yoksa yafta mı? Günümüzün moda deyimiyle “aynı geminin yolcularıyız”. Batarsak; bize felâket, size düğün bayram mı? Hem, unutulmasın ki her ihanetin bir bedeli olur.


*** Daha düne kadar “toprak” dışında gözümüz pek fazla bir şey görmezken… Sağ olsunlar, Amiral Cem Gürdeniz’in 2006’da “Mavi Vatan” kavramını ortaya atmasıyla… Ve Amiral Cihat Yaycı’nın da bu kavramı bir doktrine dönüştürmesiyle kendimize gelir gibi olduk. Vatan size minnettardır. Size kadar aklımızı peynir ekmekle yemiştik ve farkında değildik elimizde avucumuzdaki nimetlerin.


*** Akdeniz ve Adalar Denizi’nde sular durulmayacak sanki. Komşumuz, ikram edilen yüzlerce adayla yetinmeyeceğinin ip uçlarını vermekten kaçınmadığı gibi… Yeni isteklerle şansını zorluyor ve bölgesel bir krizin fitilini ateşliyor. Özellikle de Mavi Vatan’da.


*** 100 yıl önce “Küçük Asya” hayalleri yüzünden büyük bir darbe almışlar, geldikleri gibi değil… Çok çok daha kötü bir halde çekilip gitmişlerdi. Bugün de yine Batı’nın kayığına binmişler, eski defterleri karıştırmakla meşguller. İçimizdeki İrlandalılar (!) da gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde…


*** Rusya’yı Ukrayna ile… Çin’i Tayvan’la… Türkiye’yi de Yunanistan’la kapıştırmanın taşları döşeniyor. Fakat ne olursa olsun, savaş olmasın çünkü kazananı yok. Elimizin, eskisinden daha güçlü olduğuna inansak da… Diplomatik yollar sonuna kadar denensin. Ve bir şey daha… Türkiye’nin kurtuluşu belli ki Mavi Vatan’da… Taviz, tavizi getirir ve çok dikkatli olmalıyız bu oyunda.

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!