GÜNDEM

KADIN ERKEK BİRLİKTE ŞİDDETE HAYIR DEDİLER

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi Bakırköy İlçe Başkanlığı, “Kadınlar el ele özgürlüğe” pankartı açarak, ilçe sokaklarında kadın erkek hep birlikte yürüyerek, “Kadına şiddete hayır” dedi.

İlçe Başkanı Gizem Başaran Arslan öncülüğünde başlatılan yürüyüşe, katılımın yoğun olduğu gözlenirken, cadde boyunca halkın ve esnafın ilgisi de dikkat çekti.

Yürüyüşün ardından Özgürlük Meydanı’nda yapılan basın açıklaması öncesi konuşan CHP Bakırköy İlçe Başkanı Gizem Başaran Arslan, şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını söyleyerek, şiddetin acizlik olduğunu belirterek, “Şiddete dayalı her durumun arkasında korku vardır. Bugün kadınlar özelinde şiddete karşı bir yürüyüş yapıyoruz ama şiddetin bütün canlılara yönelik olarak ortadan kaldırılması lazım” dedi.

Örgütü adına yaptığı basın açıklamasında da, sosyal medya etiketleri arasında bir kadının adını daha görmekten korkar olduklarını belirten Başaran Arslan, “Çünkü bu ya o kadının hayatta olmadığı ya da korkunç bir şiddete uğramasına rağmen adalet bulamadığı anlamına geliyor.” diyerek şöyle devam etti.

Bu ülkede her gün kadınlar öldürülüyor!

Kadınlar, her gün, boşanmak istedikleri için ya da eski eşlerine “hayır” dedikleri için öldürülüyor.

Kadınlar, her gün, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 uygulanmadığı için öldürülüyor.

Kadınlar her gün uzaklaştırma kararlarının caydırıcılığı olmadığı için öldürülüyor.

Kadınlar, her gün, “bu şikâyetten bir şey çıkmaz, sen en iyisi vazgeç”, diyen kolluk kuvvetleri görevlerini yapmadıkları için, yeterli sığınak ve danışma merkezi açmaya da bütçe ayrılmadığı için şiddete mahkûm ediliyor ve öldürülüyor.

Kadınlar, her gün, savcılar şiddet uygulayan erkekleri değil kadınların yaşam tarzlarını yargılamayı seçtiği için, mahkemeler erkekleri aklamanın sayısız yolunu bulduğu örneğin takım elbise giyip kravat taktıklarında cezalarına indirim aldıkları için öldürülüyor.

Birkaç istatistik paylaşmak istiyoruz; Son 5 yılda 2018 yılında 408 kadın, 2019 yılında 425 kadın, 2020 yılında 418 kadın, 2021 yılında 431 kadın, 2022 yılında 405 kadın ve 2023 yılı bu güne kadar 357 kadın erkek eliyle katledildi.

2023 yılı ilk 7 ayında 227 kadının 99’u ateşli silah, 49’u kesici alet, 18 yüksekten düşme, 8 i boğularak öldürülürken 53 kadının nasıl öldüğü tespit edilememiştir.

Öldürülen kadınların 87’si evli, 62’si bekar, 13’ü boşanmış 7’si dini nikahlı 58’inin medeni durumu bilinmiyor.

Bu Kadınların 65’i birlikte yaşadığı erkek 36’sı boşanma aşamasında olduğu erkek, 29’u aile içindeki erkek 6’sı kardeşinin ve ya annesinin bağlantılı olduğu erkek, 20’si tanıdığı erkek, 3’ü kimliği belirlenemeyen erkek olduğu tespit edilmiştir.

Türkiye’de Kadınlar için korku iklimi aralıksız şekilde artarak devam etmektedir. İşte bizler bunun için 6284 sayılı kanunun etkinliğinin arttırılması ve daha caydırıcı düzenlemelerin yürürlüğe sokulması gerektiğini buradan bir kez daha haykırıyoadınlar sadece öldürüldüklerinde gündem oluyor.

Biz ise kadınların isimlerinin ölümleriyle değil mücadeleleriyle, yaşadıkları şiddetle değil gerçekleştirdikleri hayalleriyle haber olduğu bir dünya için buradayız!

Umudumuz birlikteliğimizden aldığımız güçte, kadın dayanışmasında. Umudumuz her gün şiddetten uzak bir hayat için her bir nefesimizle verdiğimiz ortak mücadelede.

Bundan daha ferah, daha özgür, daha eşit, kimsenin kimliğinden ötürü şiddete uğramayacağı bambaşka hayatlar hayal ederek el ele veriyoruz. Bunu biz yapmazsak kimse bizim için yapmayacak, biliyoruz.

Yaşasın kadın dayanışması…

Haber/Mahmut Erdinç
Yurt Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!