YAZARLAR

ERZİNCAN’A BAĞLANAMIYORUZ

Bizimkisi iflâh olmaz bir demiryolu hikâyesi…
Yüzyılı aşkın bir süredir bekliyoruz, bekletiliyoruz. Fakat ne olduysa, nasıl olduysa bir türlü gelmiyor tren. Çocukluğumuz, gençliğimiz hep aynı hayalle geçti: “Keşke bizim kıyılardan da tren geçseydi.” “Bir şeyi çok istersen, çok söylersen olurmuş” derler ya…
Öyle değilmiş meğerse..
Yıl olmuş 2021…
Demiryolu olmayan tek nokta Doğu Karadeniz…


*** 30 Aralık 2017’de yine bu köşede “Erzincan’a Bağlanıyoruz” demişiz. Noktasına virgülüne dokunmadan paylaşmak istedim yeniden. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’na da bu köşeden selâm ve saygılarımızı gönderelim. Hem Erzincan’a bağlanalım, hem de Samsun ve Batum’a…

*** Demiryolu aşkımızın bir buçuk asra yaklaştığı günlerde…
“Trabzon, Erzincan’a bağlanıyor.” Erzincanlı bir Başbakana, Sayın Binali Yıldırım’a nasip oldu bu cümleyi kurmak. Aslında Trabzon, 12 Eylül döneminde dövme demirlerle Erzincan’a bağlanmıştı. Sıkıyönetim mahkemesine…
Şimdi tesadüfe bakın ki yeniden bağlanıyor Erzincan’a ama bu kez dökme demirlerle…
Güzergah da belli olmuş, Gümüşhane üzerinden dağlar delinerek. İpekyolu, demiryoluna dönüşerek bir yandan Tiflis’e, diğer yandan da Çarşamba’ya uzanırsa yaşam kalitemize de yeni bir boyut kazandıracak.


*** Hızlı tren Trabzon’a ulaşınca İstanbul-Trabzon yolculuğunun 7 saate düşeceği söyleniyor. Doyumsuz manzara eşliğinde kitabınızı okuyacak, günlük hazırlıklarınızı da yapacaksınız. Kuşlar gibi uçarcasına, derin vadilerde görünüp kaybolurcasına…
Beklediğimize değsin; tren gelsin artık, hoş gelsin, safalar getirsin.


*** Şükürler olsun ki bölge insanının rüyası gerçekleşiyor. Türkiye’nin demiryolu olmayan tek noktası kalmıştı. Artık bundan sonra sıra dağların delinmesinde, rayların döşenmesinde…


*** O kadar beklemişiz ki demiryolunu…
Bir zamanlar reyting rekorları kıran Yaprak Dökümü dizisinin finalinde ailenin Trabzon’a yerleşmek üzere tren bileti alması günlerce konuşulmuştu. İstasyonlarda “Trabzon’a bilet var mı” diye soranlar bile olmuştu. İşin aslını öğrenmiştik sonunda. TCDD Genel Müdürü ile yönetmen anlaşmış, devam etmekte olan projeye kamuoyunun dikkatinin çekilmesi için böyle bir yöntem seçilmişti.

*** Samsun-Sivas, Sivas-Erzurum ve Afyon-Dinar’la birlikte toplam 1000 km’lik hattın, Sivaslı dahi girişimci Nuri Demirağ tarafından Cumhuriyet’in ilk yıllarında tamamlandığını düşünürsek günümüz Türkiye’si için 200 km’nin lafı mı olur?


Bu kısacık mesafenin demir ağlarla örülmesinin, dünyaca ünlü Forbes Dergisi tarafından Türkiye’de en yaşanılabilir kent seçilen Trabzon ve bölge için neleri değiştireceğini tahmin edebiliyoruz. Önümüzdeki beş yıl içinde inşaat çalışmalarını gözlemlemek bile keyifli olsa gerek.
Almanya’nın 46 bin km, Fransa’nın 31 bin km, İngiltere’nin 17 bin km ve İspanya’nın 14 bin km demiryolu ağına sahip olduğunu düşünürsek 10 bin km ile yolun yarısına bile gelemediğimiz anlaşılır. Hiç tren resmi çizmediğimizi hatırlayınca, istasyonlarda sevdiklerimizi uğurlamadığımızı…
En çok çocuklar sevinecek demiryoluna. Uçağın, geminin, arabanın yanına treni de koyacaklar, hem de hızlı olanını…


*** Yolcu potansiyelini soruyorsanız Ankara-İstanbul arası hariç ülkenin en canlı güzergahı…
200 km’yi aşan hız ve konforuyla hele bir hizmete açılsın, sen o zaman gör Samsun’dan Artvin’e Karadeniz’i…
Trabzon tren biletleri şimdiden satışa çıksa kapış kapış gider inanın. Hatta birkaç dizide Trabzon Tren İstasyonu sahnesi yer alsa…
Hayalimiz, 2023’te yeni yıl tebriklerinin “tren gelmiş hoş gelmiş”le başlaması…
Şunun şurasında projelendirme, ihale derken ne kaldı ki?
Tren özlemimizin son bulması dileğiyle…

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!