GÜNDEM

UYAN BAKIRKÖY! UYAN İSTANBUL! UYAN TÜRKİYEM!

 

Bakırköy Cumhuriyet Meydanında Halk Çadırı kuran Bakırköy Kentsel Dönüşüm Platformu Bakırköy’lüleri desteğe çağırıyor.

Yaklaşan Büyük İstanbul Depremi, Çok sayıda can ve mal kaybıyla birlikte, Türkiye için bir Beka Sorunu ise, İl bazında gerçek bir Seferberlik başlatmadan çözülemez! Deprem Türkiye’nin gerçeği…

Son 21 yılda, Türkiye genelinde, büyüklükleri 6,5 ile 7,4 arasında değişen 5 büyük deprem yaşandı. 1999 Gölcük ve Düzce Depremleri ile başlayan süreci, 2011’de Van Depremi takip ederken, son olarak 2020’de gerçekleşen Elazığ ve İzmir Depremleri ile birlikte toplam 19.980 vatandaşımızı kaybettik.

 Ancak bir deprem ülkesi olmamıza rağmen, yaşadığımız acılardan hala ders almamış olmanın endişesi içindeyiz. İBB verilerine göre, beklenen Büyük İstanbul Depremi’nde, 200 bin bina ve 3 milyon insanın etkileneceği belirtilirken, riskli binaların yenilenebilmesi için 500 milyar TL gerektiği ifade ediliyor.

Böyle bir bütçe bulunmadığından, Merkezi Yönetim ya da Yerel Yönetimlerin bu sorunu tek başına çözebilmeleri mümkün gözükmüyor. O halde geriye tek bir seçenek kalıyor: İstanbul çapında, acilen bir Seferberlik başlatmak ve bu kapsamda tüm riskli binaların en kısa sürede yenilenmesi.

Peki, bu nasıl yapılacak? İstanbul’un 39 ilçesindeki kentsel dönüşüm sorunu bir olmadığı gibi, farklı sorunların tek bir çözümünün olması da mümkün değil. Önemli olan, Türkiye ve dünya ölçeğinde bugüne kadar uygulanan mevcut kentsel dönüşüm yöntemleri ile ilçe bazında tespit edilen sorunları eşleştirip, her ilçe için en uygun modelin seçilerek, hızlıca hayata geçirilmesi.

 Bu anlamda, Bakırköy özelindeki sorunu şöyle özetleyebiliriz: Bakırköy, olası depremde zemin özellikleri, deprem kaynağına yakınlığı ve güvensiz yapı stoku olarak İstanbul’un en riskli ilçeleri arasında olmasına rağmen, ilçemiz genelinde riskli yapılarda yaşayan mahalle sakinlerinin büyük bir bölümü dar gelirli, emekli ailelerdir.

Bu aileler, binalarının yeniden yapım ya da güçlendirme bedelini ödeyebilecek ekonomik güce sahip olmadıkları gibi, müteahhide pay verecek kadar bir imar hakkına da sahip olmadıklarından, büyük bir çıkmazla karşı karşıyadır. Çözüm için çeşitli finansal desteklerin yanında, bazı mahallelerde, TOKİ ve KİPTAŞ gibi kamusal iştiraklerin devreye girmesi önerilirken, ilgili iştiraklerin İstanbul’un 39 ilçesi geneline aynı anda yetişmesi mümkün olmadığından, alternatif bir çözüme ihtiyaç vardır.

Bu noktada, Bakırköy’ün gündüz 1 milyonu aşan nüfusu ve Kadir Topbaş döneminde İBB tarafından yapılan 1/5000’lik planların yoğunluğu dikkate alındığında, olabilecek en hızlı çözüm, Bakırköy’ün 11 mahallesi için meri imar planı üzerine +1 kat artışın acilen verilmesidir.

Anlaşmalı müteahhitlerin ilgili kattaki daireleri satarak elde edeceği gelir sayesinde, bina sakinlerinin, binalarının yenilenmesi için ödeyeceği ücret bir miktar azalacağından, binaların dönüşümü hızlanacaktır.

Bu doğrultuda, Bakırköy Belediyesi’nin bundan tam 1 yıl önce; Osmaniye, Kartaltepe, Zuhuratbaba, Yenimahalle, Sakızağacı, Cevizlik ve Zeytinlik’i kapsayan, merkez 7 mahalle için meri imar planı üzerine +1 kat artışı öngören 1/1000’lik plan notu teklifi, Bakırköy Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle geçmesine rağmen, İBB Meclisi tarafından iki kez reddedilmiş ve bu sebeple çözüm yok yere 1 yıl gecikmiştir. Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu Basın Açıklaması – 16.03.2021 Sayfa 2/2 Aslında İstanbul çapında tam bir Seferberlik yapılacaksa, herhangi bir eksiği bulunmayan çalışmanın, 1/1000’lik plan değil de plan notu olduğu gerekçesiyle, İBB Meclisi’nde reddedilmesi, siyasi bir bahane olmanın ötesine geçemez.

Gelinen süreç itibarıyla, İBB Şehir Planlama Müdürlüğü, Kadir Topbaş döneminde, merkez 7 mahalle için yapılan 1/5000’lik planları revize etmeye devam ederken, Mart ayı ortasından itibaren, elde ettiği somut verileri, katılımcı plancılık çerçevesinde bizlerle paylaşmaya hazırlanıyor.

Bizler de elimize geçen ilgili somut verileri, Halk Çadırımız vasıtasıyla tüm Bakırköylülerle paylaşmayı hedefliyoruz. İBB Şehir Planlama Müdürlüğü, merkez 7 mahalle için revize ettiği 1/5000’lik planları, Mayıs ayında tamamlayıp İBB Meclisi’ne sevk etmeyi planlıyor.

İBB Meclisi’nden geçmesinin ardından, Bakırköy Belediyesi’nin 1/1000’lik planları revize edip, kendi meclisinden geçirdikten sonra, tekrar İBB Meclisi’nde onaylatması gerekiyor. Basınköy, Şenlikköy, Yeşilköy ve Yeşilyurt için ise, henüz hiçbir çalışma başlatılmamıştır. Öncelik merkez 7 mahalleye verilmiş ve merkez 7 mahalle İBB meclisinden geçtikten sonra diğer 4 mahallenin çalışılacağı söylenerek sürekli ertelenmiştir.

 Depremin artık çok yaklaşması ve ilgili 4 mahallede, kooperatif evlerinde oturan çok sayıda emekli komşumuzun, risk altındaki binalarını yenileyecek ekonomik güce sahip olmaması sebepleriyle, Bakırköy Belediyesi üzerinde kurduğumuz kamuoyu baskısı sonucu, talebimiz dikkate alınmış ve ilgili 4 mahalleye ait 1/5000’lik İBB plan çalışmalarının, meri imar planı üzerine +1 kat artışı ön görecek şekilde başlatılması, Bakırköy Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçmiştir.

İBB’nin, 1/5000’lik planları çalışmasının ardından, Bakırköy Belediyesi’nin 1/5000’liklere uygun 1/1000’lik planları çalışıp, kendi meclisinden geçirdikten sonra, yine İBB Meclisi’nde onaylatması gerekiyor.

Özetle, toplam 11 mahalle için süreç devam etmekte olup, konuya sahip çıkılması ve sürecin hızlandırılması anlamında, kamuoyu baskısının sürdürülmesi gerekmektedir.

Bu anlamda, Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri, 10.00-14.00 saatleri arasında, tüm Bakırköylüleri Halk Çadırımıza bekliyor, “+1 Kat, Depremde Hayat” imza kampanyamıza, anketimize ve örgütlü mücadelemize katılmaya davet ediyor, birlikte başaracağımıza inanıyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bakırköy Kentsel Dönüşüm Dayanışma Platformu İletişim için;

e-mail adresimiz: bakirkoykentseldonusum@gmail.com

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!