YAŞAM

PSİKOTEKNİK BELGESİ İÇİN SON GÜN

Ticari araç sürücülerinin psikoteknik belgesi alması zorunlu hale getirildi.

İl Sağlık Müdürlüklerince yetki verilen merkezlerde sürücülerin sahip oldukları güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeyleri; bu yetenek alanlarında tanımlanan bilgisayar destekli testler aracılığı ile ölçülüyor. Ölçüm sonucunda yeterli görülen sürücülere psikoteknik test belgesi veliyor.

İnsan unsurlarından kaynaklanan trafik kazalarının minimum seviyeye indirmek, sürücünün yola çıktığı andan itibaren tepkilerini ölçmek için uygulanan psikoteknik testi 30 Haziran’la birlikte ticari araç sürücüleri için zorunlu hale getiriliyor. Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının yüzde 96’sını sürücü kaynaklı hatalar oluşturuyor. Bu durum da psikoteknik testinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

200 Liraya 5 Yıllık Rapor Alınıyor

Ticari araç kullanıcılarının 1 Temmuz 2021 tarihine kadar psikoteknik belgesi alması gerekiyor. 1.5 saat süren testte sürücülere; muhakeme testi, dikkat testi, kişilik testi, görsel algı bellek testi, koordinasyon testi, mesafe tahmin testi, görüş testi gibi 12 farklı test uygulanıyor. Testlerde riskli sürücülerin tespit ediliyor ve bu sürücüler trafikten uzaklaştırılarak kazaların azaltılması hedefleniyor.

Cezası 1.181 TL

Psikoteknik belgesi olmayan sürücülere 1.181 TL ceza kesilecek. Türkiye’de 847 merkezde 1 Temmuz’a kadar saat 08.00 – 23.00 arasında psikoteknik belge alınabiliyor. Alınan değerlendirme sonucuna e-nabız sistemi üzerinden ulaşmak mümkün.

Psikoteknik Raporu İçin İstenilen Belgeler

2 adet fotoğraf
Ehliyet fotokopisi
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Ehliyet iadesi için ise, ceza tutanağı ve fotokopisi

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!