YAZARLAR

KARYAĞDI HATUN

Operasından biliyoruz. Yüzlerce yıl önce bu topraklarda yaşanmış… Ankara’nın en güzel kızlarından biri olan Karyağdı Hatun’un efsanesi… Telli duvaklı gelin olarak varır sevdiğine… Gün gelir, hamiledir ve aşermektedir. Aylardan Ağustostur ve canı kar çeker. Hani aşermek, kadın töresine göre “hak” sayılır ya… Bulup buluşturmak gerek, yoksa Allah korusun, zararı çocuğa dokunabilir şeklinde yaşatılır bu gelenek.
Çok sevdiği kocası dahil kimseler derman olamaz derdine… “Ağustosta kar…” Derken, iş başa düşmüş. Herkes mışıl mışıl uyurken bahçeye çıkmış Karyağdı Hatun, hem ağlamış hem de dua etmiş. “Allah’ım!.. Her şey senin elinde… Sen -ol- deyince, gökyüzünden kar da yağar, nur da…. Lapa lapa kar ver Allah’ım!..” Yakardıkça ağlamış, ağladıkça yakarmış. Ve sonunda gün ağarıncaya kadar lapa lapa kar yağmaya başlamış Ankara’ya… Hem de Ağustosta… Karyağdı Hatun da yiyebildiği kadar yemiş fakat hastalanmış, yataklara düşmüş. Birkaç gün içinde göçüp gitmiş bu dünyadan. Fakat Ağustosta kar yağdırmak kolay mı? Tez zamanda o kadar yayılmış ki ünü… “Kadın Evliyalar” arasına katılmış.
*** Karyağdı Hatun… Duası var, tatlısı… Ankara Gençlik Parkı karşısında Opera Meydanı’nda türbesi de… Hâl böyle olunca dikkat çekmiş demek… Bir de operası çıkmış ortaya…
*** Bizim buraların havası suyu farklı… Ağustosta kar düşer Ocakta çiçek Seyrederiz iklim aldatmasını Her ne kadar Ağustosta olmasa bile… 54 yıl sonra Gaziantep’e Ocakta 50 cm kar düşünce olanlar oldu. Yollar, sokaklar, bağlar, bahçeler… Otoyol, ancak 24 saatte ulaşıma açılabildi. Kent merkezinde ise adeta hayat durdu.

***Eeee, mevsim kış olunca kar da yağar, don da olur. Demek ki tedbirleri zamanında almak gerekiyormuş. Bugün yarın yoğun bir kar yağışı daha bekleniyor kentte… Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de bu işi daha sıkı tutacağına ilişkin demeçleri düşüyor sayfalara, ekranlara… Bir süre daha kamuoyu gündeminde kalacak gibi… Daha önce İHA Muhabirine “tokat” olayında “sıkıntı ne” diye soramadığı için hedef tahtasına konulurken… Şimdi de “Kardan Kent”e dönüşen Gaziantep’te kar küreme çalışmaları esnasında bir görevliye “sıkıntı ne” diye sormasın mı? “Kar yağdı, yağıyor” cevabı da işin tuzu biberi oldu.
*** Bazen fotoğraflar yapışır kalır üstünüzde… Bazen de söyledikleriniz, söyleyemedikleriniz… Öteye beriye ne kadar hamle yaparsanız yapın, kurtulamazsınız. Hele de sosyal medyanın diline düştüyseniz. “Sıkıntı ne?” “Kar yağdı Başkan.”

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!