YAZARLAR

KARA KAR

Hani olmaz işler için “gökten siyah kar yağarsa” benzeri yaklaşımları da zaman zaman duyarız ya… Sonunda o da oldu. Bizde de filtresiz çalışan termik santrallerin çevresine düşmüştü bir zamanlar… Şimdi ise daha çok eski Sovyet topraklarında… Ukrayna, Kazakistan ve Sibirya’da… Hele Sibirya’nın Omsukçan Köyü’nde hiç şaşırtmadı. Sen, onca kömür dumanını havaya sal… Gökyüzü de alır başına çalar kara karı.


*** Yorumculara kadar gider bu iş. Bırakın gerçeğini, rüyada görsek bile moralimiz bozulur. Özetin özeti “uğursuzluk” sayılıyor kara kar. Kimler görmüşse, onların üzerinde dolaşan kara bulutlardan bahsediyor yorumcular. Fakat ülkeler söz konusu ise… Kuzey’de işler iyice karışacak gibi… İki ordu çıkıyor meydane… İkisi de birbirinden merdane değil. Biri dünya devi, diğeri ise ilk kez bir ‘komedyen’in yönetiminde hayatının en ciddi sınavına hazırlanıyor. Hal böyle olunca “komedi ciddi iştir” cümlesi düşüyor aklımıza.


Baksanıza, bir coğrafyanın kaderi tiyatroyla şekilleniyor. Tek ümidimiz, kan dökülmeden çözülmesi. Putin’in, Erdoğan’ın Türkiye davetini kabul etmesi, şu anda kayda değer en önemli gelişme olarak kabul ediliyor. Şunun şurasında Pekin Kış Olimpiyatlarına dört gün kalmışken… Bence bütün dünya, özellikle AB ve Çin, bu görüşmeyi “savaşkesen” olarak görmek istiyor. Çünkü Batı’ya doğalgaz taşıyan borular bir “sahipsiz” bombaya bakar. Ve onca Avrupa şehri karda kışta donar. Çin de nasibini alır.


*** ‘Kara kar’ın uğursuzluğu… Rusya-Ukrayna çatışması ki inşallah yaşanmaz… İki ülkenin ticaret hacmimizdeki yerini düşündükçe… Milyonlarca turistin gelememesi, milyarlarca dolar alışverişin bıçak gibi kesilmesi, en fazla Türkiye’ye zarar verecek. İşte bu yüzden daha sakin bir “Kuzey” herkes için iyi olacak.


*** Rusya’nın; Abhazya, Osetya, Lâzkiye ve Kırım’ı kolay kolay bırakmayacağı ortada… Aynı son, Donetsk ve Luhansk için de geçerli gibi… Batı ise Ukrayna’yla birlikte Gürcistan’ı hem NATO hem de AB’ye katmanın peşinde… Gorbaçov’la Reagan’ın Reykjavik Zirvesi’nde birbirlerine verdikleri sözler tuzla buz oldu. Bakalım Rusya, çöken Doğu Bloku üzerinde Batı’nın ilerleyişine nereye kadar izin verecek? Eğer Ukrayna, bu çatışmadan kârlı çıkarsa… Rusya, onca askerî seçeneği olmasına rağmen geri adım atarsa…


AB ve NATO, uzun vadede Rusya’yı da şemsiyesine alabilir. Her ne kadar Batı için en büyük tehlike Rusya olarak pompalansa da… Dünyanın ikinci devi haline gelen Çin’e karşı hiç beklenmedik bir blok oluşabilir. İşte çözülmesi çok zor bir denklem gibi görünen Ukrayna belki de herkese rahat bir nefes aldırabilir. Kim bilir, hiç umulmadık kapıları aralayabilir. Günün sonunda bu iş Moskova’da biter.
Siz, bakmayın kara kar yağmasına…

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!