GÜNDEMSAĞLIKSİYASET

İSKİ’DEN DUYURU

Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin kapatılması teknik açıdan imkansız

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, “Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin çalıştırılmadığı ve atık suyun doğrudan Ayamama Deresi’ne verilerek denizin kirletildiğine” ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. İSKİ, tesisin çıkış suyu parametrelerinin normal değerlerde olduğunu, çalıştırılmadığı durumda arıtmayı sağlayan bakteriler zarar göreceği için tesisi kapatmanın olanaksız olduğunu bildirdi.

İSKİ’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, yapılan ölçümlerde giriş atık suyunda 1,85 mg/l olan çözülmüş oksijen, dereye deşarj edilen akış suyunda ise 8,66 mg/l seviyesinde olduğu belirtilerek, “Bu değerler temiz su kaynaklarındaki değere eşittir. Bu ve diğer tesislerimiz talep olması halinde, tüm vatandaşlarımızın ziyaretine açıktır” denildi. 

”Tesisin kapatılması teknik olarak olanaksız”

Açıklamasa, toplama havzası çok geniş olan Ayamama Deresi’nin İstanbul’un diğer dereleri gibi yağış olmadığı zamanlarda kuru ve yağış miktarının yüksek olduğu zamanlarda derede oluşan yağmur suyu ile birlikte mil, ağaç parçaları gibi malzemelerin düzenli olarak ilgili birimler tarafından temizlendiği belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

“Bu çökeltilere bakarak Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin çalıştırılmadığı iddia edilemez. Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olan Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin çıkış suyu, Ayamama deresine deşarj edilmektedir. Ataköy arıtma tesisi günlük 600 bin metreküp atık suyu deşarj standartlarına uygun şekilde arıtarak, Ayamama deresine vermektedir. Bu işlem günün 24 saati, yılın 365 günü kesintisiz devam etmektedir. Bu kadar büyük bir debinin arıtılmadan dereye verilmesi düşünülemeyeceği gibi, kamuoyundan, denetleme birimlerinden saklanması da mümkün değildir.

Kaldı ki, bu tesisimiz biyolojik arıtma tesisi olup dönem dönem kapatılması, teknik olarak da mümkün değildir. Arıtmayı gerçekleştiren bakterilerin ölmesi veya zarar görmesi halinde günlerce normal işletme koşullarına getirilemez. Tesisin enerji kesintilerinden etkilenmemesi için doğalgazdan elektrik üreten sistemler (her biri 4,6 megavat gücünde 2 doğalgaz ile çalışan türbin) de mevcut olup, enerji kesintisine bile müsaade edilmeyip, durmadan çalışmakta. Anlık olarak enerji kesintisine bile müsaade edilmemekte. Ayrıca Türkiye’nin en büyük atık su yatırımlarından biri olan, ikinci kademesini yakın zamanda devreye aldığımız, dünyada sayılı olan bu tesisimizi çalıştırmayarak neyin amaçladığımızın izahı mümkün değildir.”

“Çevre Bakanlığı da kontrol ediyor”

Bu kapasitedeki tesislerin sadece İSKİ tarafından kontrol edilmediği, Sürekli Atık su İzleme Sistemi (SAİS) kabinleri ile çıkış suyunun çevrimiçi olarak 24 saat 365 gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da izlendiği belirtilen açıklamada, “Bilindiği gibi ileri biyolojik arıtma tesislerinde suyun temizlenmesini bakteriler sağlıyor. Bu tür tesislerin çalıştırılmasının durdurulması halinde ise bakteriler zarar görüyor. Tesisin normal işletme koşullarına dönmesi günler alıyor” bilgisine yer verildi.

Kaynak :Ajans Bizim

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!