SİYASET

CHP’YE DİJİTAL TÜZÜK DEVRİMİ

Eski CHP PM üyesi Bedri Baykam öncülüğünde hazırlanan ‘Demokratik Dijital Devrim’ tüzük taslağı tanıtıldı. Baykam hedefin halkla siyaseti doğrudan buluşturmak olduğunu söyledi.

CHP eski Parti Meclisi üyesi Bedri Baykam’ın öncülüğünde CHP’de parti içi demokrasinin geliştirilmesi, üyelerin daha aktif olması ve dijital dünyaya daha uyumlu hale getirilmesi için hazırlanan ve kısaca ‘3D’ olarak ifade edilen “Demokratik Dijital Devrim” tüzük taslağı dün kamuoyuna tanıtıldı.

 Halkla siyaseti doğrudan buluşturmayı hedeflediklerini belirten Baykam, taslağı sunmak için Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan randevu talep ettiğini söyledi.

Baykam ve Ankara-İstanbul-İzmir Parti içi Demokrasi Gruplarının katılımıyla hazırlanan ‘Demokratik Dijital Devrim’ tüzük taslağı, Beyoğlu’nda bir sanat merkezinde düzenlene basın toplantısıyla tanıtıldı.

Toplantına tüzük taslağının öncülüğünü yapan Bedri Baykam’ın yanı sıra CHP kurultay onur üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman, gazeteci-yazar Tevfik Kızgınkaya, geçmişte CHP Ankara İl Başkanlığı için aday olan Mimar Mustafa Pınar ve davetliler katıldı.

‘CHP’nin bağrından’

Siyasetin teknolojik sistemleri kullanarak parti içi demokratikleşmeyi sağlamasının önemine değinen Baykam şunları söyledi: “Hedefimiz çok sade ve önemli.

 Halkla siyaseti doğrudan buluşturmak. Partinin kapılarını açmak ve her üyeyi karar alıcı mekanizmaya taşımak. Yani her üyenin bulunduğu noktadan belediye Başkan adayını İlçe başkanını ve genel başkanını kendisinin seçebileceği bir sistem.

 Dijital devrim ve akıllı kartla yapılacak olan bu çalışmalar bir gün mutlaka hayata geçecek ama önemli olan geç kalmadan bunun gerçekleşmesi. Hayatımıza uyguladığımız teknolojik girişimleri siyasete uygulamıyoruz. O yüzden insanlar, gençler, Z kuşağı siyasete uzak kalıyor.

 Kendilerini siyasetin bir parçası hissetmiyorlar. Cumhurbaşkanlığı adaylığında bir bakıyoruz Ekmeleddin İhsanoğlu diye biri açıklanıyor. Kim olduğu bilinmiyor.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na kitapçığı sunmak için randevu talep ettim. Bizim için bunun uygulamaya geçirilmesi şimdi çok önemli.

Bu fikirler CHP’nin bağrından çıkmıştır, şimdi de yaşama geçirilmesinin zamanıdır.”

“Yeni bir ekmek için Ekmeleddin faciası istemiyoruz, çok açık” diyen Yarman da, “Böyle bir emrivaki istemiyoruz… Cumhuriyet Halk Partisi’ni kimseye yedirmeyiz.

 Burada gıyapta arkadaşlarımızı ciddi olarak eleştirmek gibi bir amacımız yok umut olmak, umudu yaygınlaştırmak, umudu çoğaltmak, Türkiye’nin önünün açılmasına omuz vermek istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘Cumhurbaşkanı adayını üyeler belirlemeli’

 CHP’li üyelere, milletvekillerine tek tek ulaştırılacağı belirtilen 3D Tüzük taslağında dikkat çeken bazı öneriler şöyle: “Cumhurbaşkanlığı adayı tüm parti üyelerinin katılımıyla seçilmeli.

Genel başkan, parti meclisi, milletvekilleri, belediye başkanları yüzde 3’lük genel merkez kontenjanı dışında tüm üyelerle seçilmeli.

Cinsiyet ve gençlik kotaları kapsamına giren üyeler, seçilebilir noktalardan listeye girmeli. Güçlü genel sekreterlik kavramıyla beraber, üç genel sekreter yardımcısını alacağı önemli sorumluluklar olmalı.

 İki kere üst üste genel seçim kaybeden genel başkan koltuğunu kaybetmeli ve parti olağanüstü kurultaya gitmeli. Tüm üyelere verilecek akıllı kartlarla parti dijital çağa uyum sağlamalı.”

Kaynak :DHA

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!