GÜNDEM

BAKIRKÖY’DEKİ İNŞAATTA FECİ KAZA

Bakırköy’de inşaatta çalışan baba oğulun iddiaya göre alana beton döktükleri sırada dizlerinde ağır yanık oluştu. Duruma isyan eden baba oğul, “Işimizi bitirdik, baktık diz tutmuyor, 20-25 yıldır inşaattayım. Bildiğimiz bir şey değil bu beton, ne katkı konuluyor bunun içine. insanların hayati bu kadar ucuz olmamalı tedaviye geç başlamış olsaydık ayaklarımızdan olabilirdik, kalıcı izlerimiz kalacak” dedi.
Mehmet Ali Yekit ve 22 yaşındaki oğlu ırfan Yekit Bakırköy’de bir inşaatta ise başladı.

Baba ogul günlük çalismalarina devam ederken 4 Haziran günü öglen saatlerinde sira beton islerine geldi. Karilan betonu alana islemeye baslayan baba ogul betonun çizmelerinin boyunu geçmesiyle dizlerinde yanma hissetti. Iddiaya göre beton malzemeleri karistirilirken malzeme oraninda dengenin saglanmamasi nedeniyle baba ogulun dizleri yandi.
Aci içinde doktora giden baba ogul, Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Yanik Merkezi’ne yönlendirildi. Baba ogulun tedavisine burada baslanirken Yanik Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Turan hastalarin durumlarina iliskin bilgi verdi. Turan, baba ve ogulda yanik nedeniyle cilt hasarlari olustugunu, madde ile temasin hizli engellenmis olmasinin daha büyük sikintilarin önüne geçtigini ifade etti.

Turan, erken müdahale edilmeyen yanik durumlarinda uzuv kayiplarinin yasandigini ifade ederken, çimento ile bulas durumlarinda alanin temizlenmesi ve tibbi yardim alinmasinin önemine dikkat çekti.

“Biraz daha büyük olsaydi yürüme sansimiz olmayacakti”

Uzun yillar insaatta çalistigini anlatan insaat çalisani baba Mehmet Ali Yekit, “Zemine beton atiyorduk, beton içerigini kimse bize anlatmadi, bilgisini vermedi. Ne kadar zararlidir bilmedigimiz için biz hevesle, severek isimizi yaptik. Daha sonra çalisma esnasinda acima oluyordu, yikayinca bunlari geçer hesabini yaparken, isimizi bitirdik. Baktik diz tutmuyor, birileri bizi hastaneye götürdü. Kauçuk eldivenler olmasi lazim, dizden yukari çizmeler olmasi lazim. Kalici hasar birakir, sakat olabilirsin bunun bilgisini vermeleri lazim. Biraz daha gelmemis olsaydik yani çok kötü durumdaydik.
Alan biraz daha büyük olsaydi yürüme sansimiz olmayacakti. Damarlara denk gelmis. Ben oglumla beraber çalisiyorum. Sabah isimize aksam eve bu sekilde çalisiyoruz. 20-25 yildir insaattayim. Bildigimiz bir sey degil bu beton, ne katki konuluyor ne katiliyor bunun içine. Bizim bildigimiz biraz harç bir torba çimento biraz kumla karistirarak, o degildir. Mutlaka bir sey vardir, içerisini bilmiyorum böyle olmamasi lazim. Dikkat etsinler, yüklenici firma insanlarin bedenini, canini ucuza saymasinlar. Çalisanlar için de söyleyecegim su ki; hazir betonlarda yüksek çizmeler olmayinca çalismasinlar. Benim basima geldi, onlarin basina gelmesin” dedi.

“Tedaviye geç baslamis olsaydik ayaklarimizdan olabilirdik”

Beton yaparken bir anda bacaklarinda sicaklik hissettigini anlatan ve babasindaki yaniklarin daha derin oldugunu ifade eden 22 yasindaki Irfan Yekit, “3-4 senedir insaat isinde babamla beraber çalisiyorum, biz su izolasyon bölümünde çalisiyoruz yerin altinda. Babamla beraber çalisirken, beton atarken oldu, betonun sanirim izolasyon kismindaki üzerindeki harci fazla kaçirmislar. Çizmelerimizin içine girdigi için ayaklarimizi yakti. Biz önce farkinda varmadik, sürtünmeden dolayi yanma oldugunu düsündük.
Yaklasik 3-4 saat çalistiktan sonra betondan çiktik, deride yanma vardi. Isverenlerin çalisanlara biraz daha önem göstermesini rica ediyoruz. Gerçekten insanlarin hayati bu kadar ucuz olmamali çünkü biz buradaki tedaviye geç baslamis olsaydik ayaklarimizdan olabilirdik. Çalisanlarin da biraz daha hassas olmasini istiyorum, çizmeler, eldiven olsun. Sorun sanirim çimento firmasinin harci karistirdiklarinda kimyasali fazla katmasiydi bize gelen bilgi buydu” ifadelerini kullandi.

“Insanlar mecburiyetten çalistigindan can güvenligini ikinci plana atiyor”

Çalisanlar için insaat alanlarinda daha fazla önlem alinmasi gerektigini ifade eden Yekit, “Bu senelerde fazlalasmaya basladi, çimentoyla çalisan kisilerin yanmasi. Önlem alinmasi ve çimento firmalarinin artik buna bir dur demesi gerekiyor. Yasim da genç oldugundan dolayi bu ise mecburiyetim olmadigi sürece tekrar yapmak istemedigimi çalistigimi yere bildirdim. Insaatlarda birçok insan mecburiyetten çalistigi için can güvenligini ikinci plana atiyor. Bu bizim basimiza geldi ve bence büyük bir ders oldu.
Bundan sonra önce benim sagligim, ondan sonra isim. Ailem üzüldü, iki kisi ayni anda oldu. Hatta bir daha bu konuyla ilgili çalismamizi bile istemiyorlar. Ailede su an sadece iki büyük kisi olarak çalisiyoruz, ailemizde çalisan yok. Bu durumdan dolayi biz magduriyet yasiyoruz ve çalisamiyoruz. Su an bizim 3. derece yanik oldugundan dolayi, kalici izlerimiz kalacak. Ben biraz daha genç oldugumdan dolayi hafif atlatabilme sansim var ama babamin öyle bir sansi yok. Ya doku tazelenmesi olmasi lazim ya da vücuttan örnek alinmasi gerekiyor” seklinde konustu

“Babasinin lezyonlari daha fazla orada bir iz olusumu söz konusu”

Baba ogulun durumuna iliskin bilgi vererek, yanik durumlarinda yapilmasi gerekenlere iliskin konusan Çam ve Sakura Sehir Hastanesi Yanik Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Turan, “Is ortaminda çimento dökülürken bir çizmelerin üzerinden çimento asiyor ve cilt kontagi olusuyor. Cilt hasariyla derin yaniklarla bize geldiler. Çimentonun tabi katki maddeleri oluyor, bunlari kullanirken çok dikkat etmek lazim. Özellikle eklem yerlerine gelebiliyor bazen orda ciltle uzun süre temaslarinda agir hasarlara, deri kayiplarina yol açabiliyor.
Kismen kimyasal yaniga giriyor bunlar deri kayiplarina derin oldugu zaman, özellikle babasinin lezyonlari daha fazla orada bir iz olusumu söz konusu. Öyle bir bulas oldugu zamanda bol su ile yikiyoruz. Bu ürünlerde içerisinde hizlandirici birtakim hizlandirici ek malzemeler olabiliyor, o yüzden dikkat etmek lazim. Evlerde de çalisirken mutlaka koruyucu önlemler gözlük, eldiven, çizme giydiysek o çizmeyi asmayacak sekilde cilt temasindan kaçinilmasini öneriyoruz.
Bu tarz hastalarin bize sik sik basvurusu oluyor. Temaslarin süresi de burada önemli. Uzun süre dikkat edilmeyen durumlarda kisa çizmelerde eklem yerlerindeki uzun süreli temaslarda biz önemli cilt hasarlari ile karsilasiyoruz. Göze bulasma durumlarinda ve diger organlarimiza geldigi zaman da bunlarin hizli bir sekilde su ile temizlenmesi, oradaki kimyasal hasarin azaltilmasi ki ileri de vücudun onu en az hasarla en az iz birakacak sekilde onarmasi açisindan çok önemli. Is ortamlarinda bu kimyasallari, yanici maddeleri kullanirken bunlara çok dikkat edilmesi lazim, çünkü bir anda her sey negatife dönebiliyor. Göz kayiplari, eklem, uzuv ve insan kayiplariyla karsilasmamak için çok dikkat etmemiz gerekiyor” diye konustu.

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!