GÜNDEM

BAKIRKÖY’DE ÇÜRÜK SİTEDE 2 EVSAHİBİ YÜZÜNDEN 6 YILDIR KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILAMIYOR

Bakırköy’deki İncirli Caddesi’nde 2017 yılında riskli yapı ilan edilen ve kentsel dönüşüm sürecine giren 36 daireli binada iki malikin sürekli mahkeme kararlarına itiraz etmesi nedeniyle 34 aile tam altı yıldır kirada oturuyor.

İstanbul’un Bakırköy ilçesinde İncirli Caddesi’ndeki 36 daireli Emekevler Sitesi, 2017 yılında riskli yapı ilan edildi.
Bunun üzerine 34 bağımsız bölümün sahipleri, 2018 yılında müteahhit firmayla arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi imzaladı ve 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu çerçevesinde 2/3 kararı alarak süreci başlattılar.


2/3 kararına katılmayan iki malikin arsa payları Bakırköy Belediyesi tarafından 6306 Sayılı Kanun çerçevesinde satışa çıkarıldı.
Bu karara karşı itiraz eden iki malik söz konusu kararın iptali için İstanbul İdare Mahkemesi’ne dava açtı.
İdare Mahkemesi, 18 Şubat 2021 tarihinde oy birliği ile davayı reddederek yapılan işlemlerin kentsel dönüşüm yasasına uygun olduğuna karar verdi.
Ettikleri itiraz da reddedildi.

DANIŞTAY KARAR VERDİ
İtirazcı malikler, eş zamanlı olarak Bakırköy 13. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne kararın Kat Mülkiyeti Kanunu’na aykırı olduğu iddiasıyla dava açtı.
Bakırköy 13. Sulh Hukuk Mahkemesi ise “Bina yıkılmadan 2/3 çoğunluk kararı alınamayacağı, bina yıkılmadığı için Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde oy birliği ile karar alınması gerektiği” gerekçeleriyle apartmanın aldığı yenileme kararını iptal etti.
İtirazcı malikler mahkemenin bu kararını da gerekçe göstererek idari yargıda aleyhlerine verilen kararı Danıştay 6. Dairesi’ne taşıyarak temyiz etti.
Danıştay da oybirliği ile aldığı kararda itirazcı maliklerin tüm itirazlarını reddederek yapılan işlemlerin kanuna uygun olduğunu ve itirazcı maliklerin paylarının satışının hukuka uygun olduğuna kesin olarak karar verdi.

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!