GÜNDEM

BAKIRKÖY KENT KONSEYİ SEMAVİ DİNLERİN TEMSİLCİLERİYLE İFTARDA BİR ARAYA GELDİ    

Bakırköy Kent Konseyi, Kadir Gecesi’nde düzenlediği iftar sofrasında, dini azınlık cemaatlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. İBB’nin Florya Sosyal Tesislerinde düzenlenen iftarda konuşan din adamları, Hristiyanların Paskalya, Musevilerin Pesah, İslam Alemi’nin Ramazan ayı ve bayramının aynı döneme denk gelmesini; yaradanın bir lütfu, insanlığa verdiği bir işaret değerlendirmesinde bulundu.

Bakırköy Kent Konseyi,  tüm dinlerin ortak zaman diliminde yaşanan bayramlarıyla birlikte, aynı döneme denk gelen Kadir Gecesi’n de, Rum, Ermeni, Süryani ve Müslüman Aleminin dini temsilcilerinin katıldığı bir iftar yemeği düzenledi.

Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun da katıldığı ancak başka bir programından dolayı iftardan hemen sonra ayrıldığı gecede, barış, huzur, geleceğe umutla bakan, savaşsız ve gülen insanlardan oluşan mutlu bir dünya mesajı verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hocalarından İrfan Odabaşı’nın okuduğu Kur’an Tilaveti’nin ardından okunan ezanla birlikte iftar açan katılımcılar, hep birlikte dua edip “Yurtta sulh, cihanda sulh” dileğinde bulundu.

ÇOCUK MECLİSİ BAŞKANI GERİ DÖNÜŞÜM, TASARRUF VE SOKAK HAYVANLARINDAN BAHSETTİ

İftar sonrası içilen çay eşliğinde sohbet eden katılımcılara hitap eden Çocuk Meclisi Başkanı Belinay Avşar, herkesin Kadir Gecesi’ni kutlayarak, hayata geçmesini istediği projelerinden bahseti. Evlerimizde kullanmadığımız yahut işlevini kaybeden eşyaların geri dönüşümle değerlendirilebileceğini, açılacak dönüşüm pazarında satılabileceğini ve elde edilen gelirle sokak hayvanlarına mama alınabileceğini söyleyen Avşar, “Onları korumalıyız” dedi.

Öncelikle herkesin ev ve iş yerlerinde kullandığı elektrik, su ve doğalgazı bilinçli bir şekilde kullanarak tasarruf etmesi gerektiğini belirten Belinay Avşar, hazırlanacak afişlerle de insanları bilinçlendirebileceklerinin altını çizdi.

BASIN MENSUPLARINA ÖZEL TEŞEKKÜR

Programda konuşan Kent Konseyi Başkanı Halim Kızılırmak, öncelikle kendilerine destek olan tüm basın mensuplarına teşekkür etti. Sözlü ve yazılı bir biçimde kendilerini üslubunca eleştiren, varsa bir eksiklikleri görmelerine neden olan basın mensuplarının takip edilmesi gerektiğini, bölgelerinde olup bitenlerden haberdar olmaları anlamında çok kıymetli bir iş yaptıklarını ifade etti.

20222’NİN NİSAN’I, TÜM İNANÇLARIN ORTAK DUADA BULUŞTUĞU AY OLDU

2022 Nisan ayının, tüm inanç mensuplarının ortak dualarda buluştuğu bir yıl olduğuna dikkat çeken Kızılırmak, 102 yıl önce Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün, 23 Nisan’ı dünya çocuklarına armağan ettiğini, geçtiğimiz günlerde de Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladığımızı hatırlatarak, Hristiyanların Paskalya (Diriliş Bayramı), Musevilerin Pesah (Hamursuz Bayramı), ve İslam Alemi’nin Ramazan ayı ve bayramının aynı döneme denk geldiğini, bunun da bir anlamı olduğunu ifade etti.

Bakırköy Kent Konseyi olarak, kongrelerinin hemen sonrasında hedefledikleri şeyleri tek tek gerçekleştirmeye başladıklarını belirten Halim Kızılırmak, “Kent Konseyi olarak Anıtkabir’e giderek, hatıra defterine imzamızı atacağız demiştik.150 kişiyle birlikte 4 otobüs giderek, anı defterine konseyimizin imzasını attık” dedi.

HEDEFLEDİKLERİMİZİ TEK TEK HAYATA GEÇİRMEYE BAŞLADIK

23 Nisan’a kadar ‘Çocuk Meclisi’ni kurarak, bu bayramda Atatürk Anıtı’na çelenk koyacaklarını söylediklerini ve çalışma arkadaşlarıyla birlikte Sevim Budun öncülüğünde hayata geçirdiklerini söyleyerek devam eden Kızılırmak, iftara katılan yaklaşık 20 genci sahneye davet ederek, “19 Mayıs’a kadar da Gençlik Meclisi’nin kurulacağını ilan etmiştik. İşte bu gençlerimizin hepsi Bakırköyün muhteşem çocukları” dedi.

Konuşmasını sürdüren Kızılırmak, “Hayvan Hakları, Çevre Afet, İklim Krizi Çalışa Gruplarını hayata geçirmek için son hazırlıklara geldik. Birlik, beraberlik ve sevgiden bahsederken doğada birlikte yaşadığımız sokak hayvanlarımızın da yaşatılması ve korunması gerektiğini düşünüyorum Bu konularla ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle koordinasyon halinde çalışacağız. Çalışma gruplarında yer almak isteyenler lütfen bizlerle iletişime geçsin” diyerek devam etti.

İstanbul Barosu’nda görevli Muazzez Yılmaz’ın yürütme kurulu üyesi olduğunu, hazırladıkları sözleşmenin yakın tarihte hayata geçeceğini ve ihtiyaç sahibi kadınlara ücretsiz hukuki destek sağlayarak bir projelerini daha hayata geçireceklerini ifade eden Halim Kızılırmak, geçtiğimiz günlerde kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi yaptıkları ’Senin oyuncağın benim oyuncağım’ kampanyası ile merkez binalarının oyuncakla dolup taştığını söyledi. Toplanan oyuncakları düzenledikleri ‘Neşe Dolu Kamyonet’ ile Bakırköy’ün 15 mahallesini gezerek çocuklara armağan ettiklerini belirten Kızılırmak, “Çocukları kamyonetin arkasında dolaştırmaya utanmıyor musunuz?” diye bir eleştiri aldıklarını ifade ederek, kamyonetin arkasında dolaşan çalışma arkadaşlarını sahneye davet ederek, “Kamyonetin arkasında işte bu arkadaşlar vardı” diyerek, çalışma arkadaşlarını alkışladı.

PEDER MİHAİL TÖRE: ALLAH’A GİDEN YOL SEVGİDEN GEÇER

Süryani Kadim Vakfı Peder Mihail Töre: Kadim Anadolu toprakları, faklı kültürlere, farklı toplumlara ve inançlara ev sahipliği yaptı, yapmaya da devam ediyor. İstanbulumuzu bir mozaiğe benzetebiliriz. Bu mozaikten ne zaman küçük bir para çıkarırsak o güzellik bozulur. Bu çok kültürlülüğümüzü kurmamız gerekiyor. Bu tür etkinliklerde buna bir vesiledir. Bizlerde sevgi dolu bir yürek olmasa birlikte olmayı başaramayız.

Sadece oruç tutmak yetmez. Allah’a giden yol sevgiden geçer. Bir mazlumun acı çeken yüreğinden geçer. Zayıf bir insanın göz yaşlarından geçer. Yoksul bir insanın gözyaşlarından geçer. Ne zamanki o insanların acısına ortak olup onların göz yaşlarını sileriz işte o zaman Rabbin yolunda ilerlemiş oluruz. Bizim kutsal kitabımız İncil der ki; gördüğün, dokunabildiğin kardeşini sevmiyorsan görmediğin Allah’ı nasıl sevebilirsin? O yüzden bizler sevmeye en yanımızdakinden, komşumuzdan, ilçemizden, ülkemizden başlayacağız. Bu misyonda yaşarsak sağlıklı bireyler oluruz. Bayramlar sevginin küllenmesi için bize sunulan fırsatlardır. Biz Hristiyanlar bu ayda bayramımızı kutladık. Musevi kardeşlerimiz de kutladı. Müslüman kardeşlerimiz de yakında Ramazan Bayramı’nı kutlayacak. İslam alemi için kutsal olan bu gecenin hayırlı olmasını, savaşların durmasını, acıların dinmesini, bayramınızın sevgiyle kutlanmasını diliyorum.

PEDER PAİSİOS KOKİNAKİ: TANRI YOLUNDA ADİL OLMAK, SULH İLE YAŞAMAK VAR

Fener Rum Patrikhanesi Peder Paisios Kokinaki: Dünyanın pek çok bölgesi bu gün savaşın acımasızlığını birebir yaşamakta ve ne yazık ki ‘barış’ dünden daha elzem bir hale gelmiş durumda. Barış dediğimiz tüm siyasetçilerin ağzından her gün defalarca dökülen ve çoğaldıkça anlamını ve duygusunu yitiren bir kavram haline geldi. Örneğin Ukranya Savaşı. İnsanlar can derdindeyken doğal kaynakların zenginliğinden bahsetmenin hiçbir dinde mazur görülebilir bir durum olmadığını düşünmekteyiz. Yüce Tanrı maddi zenginlikleri beşeri mutluluğu tamamlamak için ihsan etmiştir. Bizde ise maddi zenginliklikleri ön plana alıp, insanı özne olmaktan men ederek önemsiz bir nesneye dönüştürmekteyiz. İnsanları savaş ve barış yönünde daha fazla düşünmeye sevk edilmeliyiz. Savaşları insanlığımızdan koparılan bir parça olarak hissetmeliyiz. Tanrı yolunda adil olmak, sulh ile yaşamak var. Savaş yok, maddiyata düşkünlük ise hiç yok. Zaten adalet olmadan barış mümkün olamaz. Adaletin eksik olduğu toplumlar huzursuz ortamlar meydana getirir. Her türlü barışın sağlanması insanların kontrolünde olur. Tanrı hepimize kötülüklere karşı koyabilme gücü versin. Tüm inanç mensubu dostlarımızın bayramlarını ve Kadir Gecelerini kutlarım. Hepsinin aynı döneme denk gelmesini, yüce yaradanın bir lütfu, insanlığa verdiği bir işaret olduğunu düşünüyorum.

PEDER ŞAHEN OHANYAN: SEVGİ KISKANMAZ, BÖBÜRLENMEZ VE KABA DAVRANMAZ

Ermeni Patrikhanesi Peder Şahen Ohanyan: Sevgi tüm kötülükleri ortadan kaldırır. Yüce yaratıcımızın bizlere verdiği buyruktur sevgi. Yüce kitabımız, ‘birbirinize kardeşlik sevgisi ile bağlı olun, saygı göstermekte yarışın’ der. Sevgisiz insanın çınlayan zilden farkı kalmaz. Varını yoğunu sadaka olarak dağıtan kişinin sevgisi olmasa hiç bir işe yaramaz. Sevgi kıskanmaz, böbürlenmez, kaba davranmaz, kendi çıkarını aramaz, öfkelenmez, kötülüğün hesabını tutmaz, haksızlık sevemez, her şeye katlanır, umut eder ve asla son bulmaz. Sevgi paylaştıkça çoğalır. İnsan kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına yapmazsa, dünyada savaş da olmaz.

“35 YILDIR BAKIRKÖYDEYİM, İLK DEFA KENT KONSEYİ’Nİ DUYUYORUM”

Tüm dünyayı sevmeyi başardığımızda, çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakılacağımız kesindir. Sevginin egemen olduğu bir dünya dileği ile. Çocuk Meclisi Başkanı Belinay’ın yüreğindeki coşku tüm insanlarda olursa, her şey çok daha güzel olur. İşte o çocuklar gibi olmazsak, Tanrı bizi kabul etmeyecek. Bizler aynı duyguları paylaşan insanlar olmasaydık aynı masada olmazdık. Kilisem ve cemaatim adına hepinize teşekkür ediyorum. Bir Bakırköylü olarak küçük eleştirim de 35 yıldır Bakırköyde yaşayan biri olarak Kent Konseyi’ni ilk defa duyan biriyim. Sizlere teşekkür ediyorum.

KIZILIRMAK SÜLALESİNİN, İNSANLARA HİZMET ETMEK İÇİN YARATILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Son olarak Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcisi İrfan Odabaşı, uzun yıllardır Bakırköy’de yaşadığını, Konsey Başkanı Halim Kızılırmak’ı, anne ve babası da dahil olmak üzere, tüm ailesini çok eskiden tanıdığını ve bu sülalenin insanlara hizmet için yaratıldığını düşündüğünü söyleyerek konuşmasına başladı.

Kadir Gecesi’nin anlam ve önemine değinerek, ilk ayetin ‘Oku;’ olduğunu belirten Odabaşı, islamiyetin bilimi ve ilimi gösterdiğini ifade ederek, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nde edilen duaların kabul olmasını diledi.

Programın sonunda katılımcılara plaket veren Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, Nisan ayında doğan üyeleri için de hep birlikte pasta keserek, birlik ve beraberlik mesajı verdi, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!