SİYASET

YEREL SEÇİMDE AK PARTİ YÖNETİCİSİ KADIKÖY BELKİ ZOR AMA BAKIRKÖY’Ü ALMAK NEDEN MÜMKÜN OLMASIN

Muhalefet partileri 14 Mayıs seçim yenilgisinin getirdiği iç tartışmalar yaşarken AK Parti yerel seçim hazırlıklarını başlattı. İstanbul ve Ankara belediyeleri başta olmak üzere muhalefetteki birçok belediyeyi yeniden kazanma hedefiyle yola çıkan AK Parti ilk iş olarak seçim strateji ekibini yeniledi. Çalışmanın ilk etabında il ve ilçe analizleri yapacak olan ekip daha sonra yerel seçim politikasının genel çerçevesini çizecek, son aşamada ise “en doğru aday” arayışına girilecek. Kurmaylar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için “muhalefetten ödünç” ifadeyle “kazanacak aday bulacağız” diyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci turu 28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından yapılan ilk MYK toplantısında yerel seçim startını verdiğini biliyoruz. Kurmaylarına “Ankara ve İstanbul’u almak için hazırlanın” talimatı veren Erdoğan dünkü il başkanları toplantısında da hedefi, “İki tanesi 3 ay boyunca cumhurbaşkanı olacağız diye il il dolaşmaktan kendi şehirlerini unuttu. İnşallah 31 Mart 2024 tarihinde bu kötü gidişe dur diyeceğiz. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 4 yıldır hiçbir hizmet alamayan şehirlerimizin tekrar hizmet ve eser siyasetiyle buluşturacağız” sözleriyle kamuoyuyla paylaştı.

Seçimin ardından oluşturulan yeni yerel seçim strateji ekibi iki toplantıyı geride bıraktı. Parti yöneticileri, “Hiçbir seçim kolay değildir. Çok iyi çalışıp İstanbul ve Ankara başta olmak üzere muhalefete geçen birçok kenti almalıyız, iyi bir çalışmayla da alabiliriz” diyor.

Edinilen bilgiye göre yürütülen çalışmanın ilk etabında mevcut belediyelerin yanı sıra bir önceki seçimde kaybedilen il ve ilçelerle ilgili geniş analizler yapılacak. İlçelerin temel özellikleri, son yıllarda ortaya çıkan yeni yapılaşma, bunun getirdiği demografik değişim, ekonomik sorunlar, il-ilçenin problemleri, ihtiyaçları, vatandaşın acil beklentileri gibi birçok alanda tespitler yapılacak, bunun ardından yürütülecek politikaya şekil verilecek.

‘KADIKÖY BELKİ ZOR AMA BAKIRKÖY’Ü ALMAK NEDEN MÜMKÜN OLMASIN’
Bir parti yöneticisi sağlıklı analiz sürecinin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Tüm ilçeleri tek tek analiz etmemiz gerek. Neyin, nerede, neden değiştiğini iyi tespit etmemiz, bu kapsamda doğru politikalar oluşturmamız lazım. Bunu yaparsak örneğin Kadıköy belki zor ama Bakırköy’ü almak neden mümkün olmasın” diyor.

Yerel seçim hazırlık çalışmasının ikinci etabını ise aday belirleme süreci oluşturacak. Aday belirlenirken teşkilatın talepleri, eski yeni milletvekillerinin görüşleri, farklı toplumsal kesimlerin beklentileri, değerlendirmeleri dikkate alınırken vatandaşa da kulak verileceği kaydediliyor. Öncelik teşkilatlardan gelen isimler olsa da yeni isimlere de açık olunacak.

İSTANBUL İÇİN ‘KAZANACAK ADAY’ BULURUZ
Yerel seçimlerde AK Parti’nin İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına kimi aday göstereceği büyük merak konusu. İstanbul için başta eski Çevre Bakanı Murat Kurum olmak üzere kimi isimler konuşulmaya başlandı. Ancak AK Partili yetkilileri aday isimlerini konuşmak için henüz çok erken olduğuna dikkat çekiyor. Ön çalışmalar bittikten sonra adayların konuşulacağına dikkat çeken bir parti yöneticisi, “Adı geçen çok insan var ama kesinleşen ya da öne çıkan bir isim henüz yok. Daha çalışmamız gerekiyor. Muhalefetten ödünç bir ifade alacaksak İstanbul için ‘kazanacak bir aday buluruz” diyor.

YEREL SEÇİMDE İŞ BİRLİĞİ OLACAK MI?
AK Parti’nin yerel seçim sürecinde, Cumhur İttifakı bileşeni diğer partilerle nasıl iş birliği geliştireceği de yanıtlanması gereken sorular arasında bulunuyor. Bu konunun yıl sonuna doğru netleşebileceği kaydediliyor. Aynı soru muhalefet cephesinde de yanıt bekliyor. 2019 yerel seçimlerindeki CHP-İYİ Parti iş birliğinin önümüzdeki yerel seçimler için kolay olmayacağı görülüyor. Önceki seçimlerde “İktidara kaybettirme” politikası çerçevesinde İstanbul-Ankara gibi bazı büyükşehirlerde aday çıkarmayan HDP’nin, yeni adıyla Yeşil Sol Parti’nin de bu seçimde aday çıkarması sürpriz olmayabilir. Böyle bir tabloda “AK Parti’nin muhalefete geçen kentleri almak için çok çalışmasına gerek olmayacağı” yorumları yapılıyor. Ancak AK Partili kurmaylar bu yorumlara, “Biz muhalefete, onların atacağı tutuma göre hareket etmiyoruz. Onlara endeksli değiliz. En iyi, en doğru şekilde çalışacağız” yanıtı veriyorlar.

YEREL SEÇİM ÖNCESİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEME ALINABİLİR
Bu arada kulislerde iktidarın yerel seçim sürecine anayasa değişikliği gündemi ile gideceği iddiaları da konuşuluyor. Geçtiğimiz dönem gündeme gelen başörtüsüne anayasal güvence ve evlilik birliğini tanımlayan iki maddelik anayasa değişikliği teklifinin yeniden Meclis’e sunulması bekleniyor. “Bu 2 maddeyi yerel seçim öncesi Meclis gündemine getirme olasılığımız var” diyen kurmaylar teklifte metnin yeniden yazımı ya da sadeleştirme içeren değişiklikler olabileceğini söylüyor. Ana içeriği değişmeyecek teklifin “yerel seçim öncesi muhalefetin nerede durduğunu göstermesi” açısından turnusol olacağı kaydedilirken kararın AK Parti’nin yaz çalışmaları içinde netleşeceği kaydediliyor.

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!