YAZARLAR

WHATSAPP KULLANMAKTAN VAZGEÇECEK MİYİZ?

WhatsApp için sona geliyoruz. Artık karar verme zamanı geldi. Mahremiyet hakkınızdan vazgeçmeniz için 15 Mayıs 2021 tarihinde ““Gizlilik ilkesini Kabul Etmelisiniz” bildirimi gelecek. Kişisel verilerinizin WhatsApp tarafından kullanılmasını kabul ederseniz sorun olmayacak. Kabul etmez iseniz erişim yasağı gelecek. Önce mesajlarınız kısıtlanacak sonrada WhatsApp aramalarınız.

Aslında Türkiye’de ki kullanıcıları rahatsız eden şey çifte standart uygulanması. Avrupa Birliği üyesi ülkeleri için uygulanmayan şartlar Türkiye’de dayatılıyor. Avrupa Birliğinde yürürlükte olan GDPR (General Data Protection Regulation) kanunun karşılığı olan KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kurumu) olmasına rağmen Avrupa Birliği ülkeleri bundan muaf tuttuldu. Bunun nedeni kişisel verilerin korunması ihlalinde kesilen cezaların Avrupa’da daha yüksek olması olabilir.

WhatsApp tüm sohbetleri uçtan uca şifreliyor. Yani sizin yazışmalarınız ve diğer tüm paylaşımlarınızın üçüncü kişiler tarafından erişimini engelliyor. Ancak bu sizin verilerinizin WhatsApp tarafından erişilmediği veya üçüncü şahıslar ile paylaşılmadığı anlamına gelmiyor.

Şunu iyi bilmeliyiz ki! Eğer bir uygulamayı (Facebook, Instagram, Youtube, Google WhatsApp vb.) ücretsiz kullanıyorsanız, bilin ki ürün sizsiniz! Yani bu uygulamalar sizden para almıyor ise sizin üzerinizden başka şekilde gelir modelleri var demektir. Veri odaklı pazarlama stratejisi ile reklam ve kullanıcı verileri (big data) üzerinden gelir elde ediyorlar. Facebook çatısı altında Instagram ve whatsApp uygulamalarından toplanan kişisel bilgileriniz eşleştirilerek yapay zeka, veri madenciliği (data mining), makine öğrenmesi (machine learning) ve tahmine dayalı analitik (predictive analytics) gibi teknikler kullanılarak özelleşmiş algoritmalar ile davranış ve alışkanlıklarınız üzerinden modellemeler yapıyor ve analiz raporları üretiyor. Bu büyük veriler üzerinden oluşturulan raporların satışından kazandıkları rakamları tahmin bile edemezsiniz.

ABD merkezli WhatsApp için Rusya asıllı BAE merkezli Telegram ve Türkiye merkezli BIP uygulamaları alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Elon Musk, kripto paralar konusunda geniş kitleri yönlendirdiği gibi WhatsApp alternatifi olarak Telegram’ı işaret etmişti. Kitleler hemen Telegram’a yönlendi. WhatsApp’a güvenmemeye başladık ama sizce Telegram’a güvenmeli miyiz? Bu konuda bazı endişeler var! Gizli sohbet kullanmadığınız sürece mesajlarınız ve paylaşımlarınız hiçbir şekilde uçtan uca şifrelenmiyor. WhatsApp ve BIP uygulama kullanımı herkes için uygun iken Telegram’ın içerik derecelendirmesi +17 olması da düşündürücü. Ayrıca Hong Kong protestoları sırasında protestoya katılanların Telegram grupları kullanması ve Çin Hükümeti’nin protestocuları uygulama üzerinden telefon numaraları ile eşleştirerek tespit etmesi çok konuşulmuştu.

WhatsApp, Telegram ve BIP karşılaştırma Tablosu

WhatsAppTelegramBIP
MenşeiABDBAETURKIYE
Çatı firmaFacebookTelegramTurkcell
Kullanıcı Sayısı39 milyon15 milyon16 Milyon
Kuruluş Yılı200920132013
İçerik DerecelendirmesiTüm Yaşlar İçin+17Tüm Yaşlar İçin
Google Play Değerlendirmesi4,34,44,5
Apple Store Değerlendirme444,6
Uçtan Uca ŞifrelemeVarGizli Sohbetlerde VarVar
YedeklemeVarVar (gizli sobetler hariç)Var
Zaman Ayarlı MesajYokGizli Sohbetlerde VarVar
Geçici Mesaj ve Görsel GöndermeYokVarVar
Acil Durum ButonuYokYokVar
Görüntülü KonuşmaVarYokVar
Görüntülü Grup GörüşmesiVar (8 Kişi)YokVar (10 kişi)
Grup Kapasitesi2562000001000
Para TransferiVar (Test Aşamasında)YokVar
Maksimum Dosya Boyutu100MB2000MB
Web’den ErişimVarVarVar
Tablet OptimizasyonuYokVarVar
Sık Kullanılan KişilerYokYokVar
İnsanları Bulmak için GPS kullanımıYokVarVar
Meşgul olma Durumu gösterimiVarVarYok
Ekran Görüntüsü Alma BildirimiYokYokVar

İstediğiniz uygulamayı kullanmaya devam edebilirsiniz ancak bilinçli ve dikkatli bir şekilde kullanın.

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!