YAZARLAR

ÜLKEDE BİR AĞIRLIK VAR

Merhabalar sevgili okuyucular.


Bu yazımda değinmek istediğim husus çağımızın en büyük sorunlarından biri olan “obezite”dir. Bunu ele alma sebebim ise bu sabah aşı randevuma giderken kısa bir süre içerisinde birçok obezite hastası görmem ve bu durumun beni derinden üzmesidir zira ülkemizdeki obezite hastası nüfusu günden güne katlanarak artmakta ve bu konuda herhangi bir genel önlem alınmamaktadır.


Obezite, yağlı vücut kitlesinin yağsız vücut kitlesine olan oranında aşırı artışla meydana gelir ve boy-kilo endeksinde dengesizliğe yol açar. Obezite hastası bireyler “aşırı bir kilo alma” sorunu ile karşılaşır ve doyma hissi eşiğinin de açılmasıyla birlikte yemek kontrolü zayıflar. Bu durum aşırı derecede kalın vücutların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Halihazırda son yıllarda zaten artan ve fast food kültürünün de zenginlik kazanmasıyla bir ivme yakalayan obezite, pandemi dönemiyle birlikte adeta altın çağına ulaşmış ve ülkemizin önemli bir kısmına yayılmıştır.


Pandemi döneminde sokağa çıkma yasağı vb. kısıtlamalar ve öznel tedbirler dolayısıyla hareket döngüsünün kısıtlanması, fast-food gıdaların siparişinde ciddi bir artış yaşanması ve boşvermişlik duygusunun yükselmesi ile birlikte kalori açıkları daralmış ve nüfusun ciddi bir kısmında kilo sorunları baş göstermişti. Bu durumun aşırıya kaçması sonucu iyice artan obezite de etkisini son zamanlarda daha fazla göstermektedir.
Aslına bakarsanız obeziteden korunmak sanıldığı kadar zor değil. Biraz irade, biraz bilinç de biraz da kontrol çerçevesinden geçen obezite tedbirleri, yalnızca birkaç basit önlemle halledilebilecek türden. Bu önerilere baktığımızda;


⦁ Aşırı yağlı gıdaları tüketmekten kaçının.
⦁ Kızartma yemeklerini fırında yapmaya özen gösterin.
⦁ Şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durun.
⦁ Asitli içecek tüketiminizi düşürün.
⦁ Yemeklerinizde hazır sos kullanmayın.
⦁ Fast food gıdalara olan ilginizi düşürün.
⦁ Spor yapacak bir enerjiniz olmasa dahi dışarıda mutlaka yürüyüş yapın.
⦁ Yakın mesafe ulaşımlarda araç kullanmayın, yürümeye özen gösterin.
⦁ Hamur işi tüketiminizi azaltın.
⦁ Çay ve kahve tüketiminizde şeker tercih etmeyin.
Onu yeme, bundan kaçın… Peki biz aç mı kalacağız? Elbette hayır.
⦁ Gün içerisinde bolca su tüketin.
⦁ Ayran ve maden suyu gibi kalorisiz ve faydalı içecekleri tercih edin.
⦁ Yemeklerinizde mutlaka baharat kullanın.
⦁ Salata ve yeşillik tüketmeye özen gösterin.
⦁ Protein ağırlıklı beslenmeye gayret edin.
⦁ Ev yapımı sos ve içecekleri tercih edin.
⦁ Bitter çikolata gibi demir içeren gıdalar tüketebilirsiniz.
⦁ Meyve ve sebze tüketiminizi arttırın.
⦁ Kuyu yemiş ve kuru meyve tüketmeye özen gösterin.
⦁ Mümkünse spor salonlarına kayıt olun veya evde ya da açık havada kendi imkânlarınızla spor yapmaya gayret edin.


Gördüğünüz üzere kısıtlayacağınız gıdalar kadar arttırabileceğiniz gıdalar da bulunmakta ve böyle bir değişim çok daha sağlıklı ve faydalı olmaktadır. Bedenlerinize ve organlarınıza iyi bakmak sizin elinizde, tercih tamamen iradenizdedir. Umarım obeziteye karşı olan savaşımızda sağlıklı ve fit taraf olarak galip gelen taraf biz oluruz…

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!