GÜNDEMKÜLTÜR SANATYAŞAM

TÜRKİYE ´DE ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI BÜŞRA SANAY ´ IN “KARDEŞİNİ DOĞURMAK” KİTABI

Büşra Sanay kimdir ?

Büşra Sanay (D. 26 Kasım 1986, İstanbul), Türk gazeteci, yazar ve televizyon haber sunucusu.

Sanay 26 Kasım 1986’da İstanbul’da doğdu. İstanbul 50. Yıl İnşaa Lisesi’nden 2003 yılında mezun olduktan sonra gittiği Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde yüksek öğrenimini tamamladı. 2006 yılında eğitim gördüğü üniversitenin televizyon kanalı ÜNTV’de ilk ekran deneyimini sunduğu kültürel program ile yaşadı. Okul bittikten sonra 2008’de CNN Türk haber kanalı ve ardından 2009’da Cumhuriyet gazetesi’nde staj alarak profesyonel oldu. 2010 yılından itibaren uzun yıllardır çalıştığı CNN Türk haber kanalında hafta içi ve hafta sonu haber kuşaklarında sunuculuk yapmaktadır. 2015 yılında gerçekleştirdiği “Türkiye’de Ensest Gerçeği” konulu özel haberiyle dikkat çeken Sanay ayrıca yine bu konuda yazdığı; Kardeşini Doğurmak: Türkiye’de Ensest Gerçeği adlı piyasaya sürdüğü kitabı ile 2018 yılında; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Televizyon Sosyal Bilimler Övgü Ödülü ile mükafatlandırıldı.

Aslen İç Anadolu’lu bir ailenin kızı olan Sanay yaşamını Galata, Beyoğlu’nda labrador ırkı köpeği ile sürdürmektedir. Sanatçı Zülfü Livaneli ile yerleşim yerleri; İskoçya ve Ankara’ya hayrandır.

Sanay, Türkiye’de “Tabu” haline getirilen konulardan “Aile içi istismarı” araştırdı,  psikolog, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı ve mağdurlarla konuştu. 2018’de Doğan Kitap’tan çıkan “Kardeşini Doğurmak: Türkiye’de Ensest Gerçeği”  kitabı, bugünlerde 24’üncü baskısını yaptı.

Sanay, kitabın yayınlandığı ilk günlerinden itibaren “beni de dinleyin” mesajları aldığını söylüyor, “Duyduklarımı hiç unutmadım” diyor.

“Unutmadıklarına” istinaden “Bu kadar istismar edilmiş insan varken kıyamet neden kopmadı? ” diye düşündüğünü söylüyor.

Bu arada Sanay’ın bir mesajı da tüm topluma ve yetki sahiplerine : 

“Zaten bunlar oluyorsa ve cezasız kalıyorsa kıyamet kopmuş aslında, herkes paramparça.”CNN ‘deki görevinden ayrılan ve bugünlerde Londra’ dan seslenen Sanay, göç hikâyesini ve sonrasını da yeni kurduğu Youtube kanalından paylaşıyor.

Haberler de yer verilmeyince ben de konuyu daha gündemleştirmek istedim. Bu işi yaparken özellikle bu konuya dair detaylı bilgiler yer alsın istedim. Bir çocuğa “İstismara maruz bırakıldın aklından ne geçti?” diye soramazsın. Avukatlara canlı yayında her şeyi soramazsın.

Ayrıca bir yandan da mağdur edilen insanlar ve bu konularda söz sahibi olan insanlara sosyal hizmet uzmanı, polis, gibi insanlarla konuşmak gerekiyor.

Ayrıca bir yandan da mağdur edilen insanlar ve bu konularda söz sahibi olan insanlara sosyal hizmet uzmanı, polis, gibi insanlarla konuşmak gerekiyor.

Böyle çok fazla istismar haberleri ajanslara düşüyor. Her haber düştükçe ajansta çalışan arkadaşlarımı arıyor ve detay bilgi alıyordum. Kanalda vermek için mi? hayır. İşim için kullanmayacak olsam bile.. Ama insan olarak benim yapabileceğim bir şey var mı? diye dahil olmaya çalışmıştım.

Sonradan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Gülü ile konuştum ve bana mağdur edilen çocuklardan söz etti. Ben de bu konuda çalışmaya karar verdim. Zülfü Livaneli ile bir araya geldik ve o da bunları kitapta toparlamam gerektiğin söyledi.

Büşra Sanayın 18 Haziran 2018 ´de katılmış olduğu Tedx Alsancak ´ta çocuk istismarına karşı olarak ortaya çıkan bir vaka ´dan bahsetti. çocuk 8 , 9 yaşlarında ilkokula gidiyor. Tenefüste arkadaşları ile konuşuyor “Babam beni böyle seviyor, sizi de böyle seviyor mu babanız .” “Siz yatarken ne giyiyorsunuz ? ” Çocuklar diyor ki “Gecelik ” kız diyor ki “Bende gecelik giyiyordum, ama artık kot pantolon giymeye karar verdim. Çünkü babamın o kot pantolonu çok daha zor açabileceğeni düşüyorum.”Çünkü zaten çocuk normalde babalar böyle sever diye büyümüş . Bu çocuklar akşam eve gidiyor , annelerine anlatıyor .O anneler ertesi gün okula geliyor, öğretmenle konuşuyor ; çocuğun annesi çağırılıyor ve o çocuğun istismara uğradığı ortaya çıkmış oluyor. çocuğun annesi parçaları birleştirşiyor.

Türkiye’de çocuk istismarı oranı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2016 verilerine göre, Türkiye’de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı, son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttı, 250 bin çocuk istismara uğradı. TÜİK’in 2019 verilerine göre suç mağduru olarak gelen 206 bin 498 çocuğun yüzde 15,2’si cinsel istismar kurbanıydı.

TÜLİN TUANA ASLAN – BERİVAN KAYA

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!