YAZARLAR

TOPLASAN KAÇ ÇOCUK

Umutları tükenmemiş olanlara Merhaba;

Çocuklar bizim için en önemli değerlerimiz; çocuklarımızın Dünya’ya gelirken Ailelerini seçme olanakları olmadığı gibi, sağlıklı doğup doğmayacaklarını da bilmemektedirler. Tabi biz Ailelerde bu durumu bilmemekteyiz. Tıp her ne kadar ileri düzeylere gelmiş olsa da ne yazık ki bazen önceden gerekli önlemleri alamamaktadır.

Bazı çocuklar Dünya’ya gelmeden önce Anne karnında gelişimlerini sağlıklı olarak sağlarlarken, bazı çocuklar ise sağlıklı gibi gelişimini tamamlar ancak Dünya’ya geldiklerinden kısa bir süre sonra DUYMADIKLARI anlaşılır;

Bu çocuklarımızın toplasanız TÜRKİY’DE SAYISI KAÇ SİZCE?

Size önce iç kulağında salyangoz yapısı ve işitme sinirleri gelişmemiş Çocuklarımızdan söz etmek istedim. İlk köşe yazımı Beyin sapı Ameliyatına ayırmak istedim.

Doğuştan iç kulak salyangoz yapısı veya işitme siniri gelişmemiş olan çocukların budurumda beyin sapı ameliyatı yapılması gerekmektedir.

Aslına bakacak olursanız Ülkemizde çok ileri derece işitme kayıplı doğan çok fazla çocuğumuz olmamakla beraber, bu çocuklarımız için en etkin tedavi yolu cihazlandırmadır. Bu cihazlandırmalar arasında koklear implant (halk arasındaki adı biyonik kulak), kemik iletimli implant ve beyin sapı implantı gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Bir çocuğa koklear implant (biyonik kulak) uygulanabilmesi için hastanın iç kulağında salyangoz yapısı ve işitme sinirinin olması gereklidir.Koklearimplant ameliyatında sesi işitme sinirlerine ileten elektrotlar kulağın içinde bulunan salyangozun içine kıvrılarak yerleştirilmektedir.

Beyin sapı ameliyatında ise elektrotlar beyindeki işitme çekirdekleri üzerine yerleştirilmektedir.Bu ameliyatların ortak noktasıdil gelişiminin kazanıldığı kritik yaş olan 4 yaşına kadar yapılması şart olmasıdır. Bu yaştan sonra akranları gibi işitip anlama ve ayırt etmesi, konuşması zorlaşmaktadır.

Beyin sapı implantı gerek cihazlarının daha komplike olması gerekse hem KBB cerrahı hem de beyin cerrahının aynı anda girmesi ile çok zor biroperasyon olup ülkemizde sadece iki şehirde uygulanmaktadır. Cerrahlarımız ve hastanelerimizin başarılarıdünyada örnek dahi gösterilmektedir.

Bu cihazlar tamamıyla ithal olup SGK, bu ameliyatları Sağlık Uygulama Tebliği’nin “3.3.36.D- Beyinsapı İmplantı” başlığında belirtilen kriterlere göre karşılamaktadır. Ancak cihazları ülkemize getiren tıbbi cihaz firmalarınındöviz kurlarının yükselmesini sebep göstererek fiyat artırmalarınedeniyle  ameliyatlar durmuştur. SGK tarafından ödenen 38 bin tl olup,firmaların ilave ödeme istediği rakam ise 60-90  bin TL aralığındadır. Ancak işin içerisine bir de Hastane masrafları ve sonrası düşünüldüğünde Asgari ücretli ve geçim zorluğu içerisinde ki Aileler için 130-140 bin liralara kadar çıkmaktadır.

Beyin sapı implantı ameliyatlarının yapılmamasıülkemizin taraf olduğu BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin 7, 20, ve 25. maddelerinin ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 26. maddesinin ihlali demektir.Boşa geçen her dakika çocuklarımızın aleyhine işlemekte olup Sağlık Bakanlığı’nın, SGK’nın ve tıbbi cihaz firmalarının bir an evvel anlaşmaları gerekmekte olup Devlet Malzeme Ofisi veya SGK üzerinden cihazlar temin edilmeli ve ameliyatlar yapılmaya devam edilmelidir. İşte bu sesleri duyulmayan Ailelerin 40 çocuğunun çığlıklarını duyması için Sağlık Bakanlığı ve Sayın Cumhurbaşkanının devreye girmesini bekliyorlar. Ülkemizde doğuştan işitme engelli 40 çocuğa çare olunması adınakararname ile çözüm bulacağını umutla bekliyoruz.

Sağlıkla yarınlara Sağlıklı çocuklarla,

Halim KIZILIRMAK

(BAĞIMSIZ DENETÇİ – MALİ MÜŞAVİR )

BAKIRKÖY KENT KONSEYİ

GENEL SEKRETERİ

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!