YAZARLAR

SEMTLERİMİZ

İSTANBUL CADDESİ

İstanbul Caddesi İstasyon Caddesinden sonra alışveriş merkezlerinin yoğun olduğu bir semtimizdir.

İstasyon Caddesi ve Ebuziya Caddelerinin kesiştiği yerden başlar İstanbul’a doğru devam ederek, Yeni Mahalledeki Sümerbank Fabrikasının ve Bakırköy ilçesinin sınırlarına kadar devam eder.

Başlangıç noktası olan İstasyon Caddesinin Doğuya doğru devam eden Caddenin adı Fişekhane’dir.

İstanbul Caddesinin başlangıcında Turşucu Şükrü ve Saatçi Kemal Beyim dükkanları mevcuttu.

Benim İlkokulda saatim yoktu. Ortaokula 1954 Eylül ayında başladım.İmtihanların ve ders saatlerinin bitimlerinin müddetleri için saat ihtiyacı oldu. Rahmetli Babam Kemal Bey ile arkadaştı. Git ondan beğendiğin saati al dedi. Ben sonra uğrar parasını öderim.

Böylece kol saati sahibi oldum. Onun sırasında Şevki Eczanesi Açıldı. Eczane sonra karşı tarafa taşındı.

Orası yıkılınca Ebuziya caddesi sahile taşındı. Bu sırada çıkmaz sokak mevcuttu. Burada Arnavutlar bostanda yetiştirdikleri zerzevatları satarlardı.

Bostanın yerini biraz sonra anlatacağım, Eğinli Yaşar ve Abdullah kardeşlerin kasap dükkanı vardı. Oğulları Süleyman Yaşar Bakırköyspor’un hem futbolcusu hemde Basketbolcusu idi.

 Turşucu Şükrünün karşı köşesinde Ebuziya caddesininbaşında OhannesDerdi’nin piyango bileti, pul, sigara satan dükkanı mevcuttu.

Sonra burası saatçi oldu. Bunun yanında Nalbur ve sonra Şevki Eczanesi vardı. Bu dükkanların arkasında Ebuziya caddesinden İstanbul caddesine ulaşan dar bir sokak vardı.

Sonraları bu blok yıkılarak saha genişletildi. Şu anda da dükkanlarında bulunduğu çıkmaz sokak var. ( Hafız Çıkmazı )

Arnavutların bostanı bu sokağın sonundan başlar Kartopu sokağına kadar devam ederdi. Çıkmaz sokak başından İstanbul yönüne devam ederek Cevdet Hamurcu kardeşimizin lokantası, Acem Rıza’nın (oğlu Ferit abinin) kahvesi sonra Bakırköy’ün ilk benzin istasyonu vardı.

Buradaki pompa tek ve kollu idi. Ben 2 yaz benzincide çalıştım. Hortumu arabaya ustam tutar bende kolu çevirirdim. Şu andaki Morsümbül sokakla Allale sokak arasına Bostan denilirdi.

Tamamen boştu, sonra buraya  cadde üstüne Çavuşoğlu Pasajı yapıldı. Zamanla Kartopu sokağına kadar meskenlerle doldu.

Çarşı Camii ve sonrasını bir dahaki yazımda anlatacağım.

İyi günler

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!