YAZARLAR

SEMTLERİMİZ

FİŞEKHANE CADDESİ
Fişekhane caddesi 1940 – 1950 yıllarda ve bugünde Bakırköy’ün önemli tesislerinin bulunduğu caddemizdir.
Cadde İstanbul caddesinin başlangıcından batıya doğru devamıdır. Aynı zamanda Ebuziya caddesi başlangıcı ve İstasyon caddesi sonundan başlar.
Ebuziya caddesinin başlangıcından batıya doğru Selim Beyin Yağ Fabrikası vardı. Sonra burada Vita, Sana Fabrikasını Hollandalılar kurdu. Şimdi de burada Carousel Alışveriş Merkezi kuruldu.


Carousel ile Capacity arasından Güneye doğru uzanan yolun adı Baruthane Caddesidir. Bu caddenin sonunda şimdiki Zeytinlik Mahallesi Muhtarlığının yerinde Barut Fabrikasının ana giriş kapısı vardı. Barut Fabrikası 1950 yılında kapatılarak yerine bugünkü Ataköy 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 Mahalleleri inşa edildi.


Bugünkü Capacity’nin yerinde Barut Fabrikasının Futbol sahası vardı. Fabrikanın Barutgücü adlı Futbol Takımı mevcuttu. Galatasaray, Beşiktaş ile bu sahada maçlar yapılırdı.


Rahmetli Selim Bilol’un Yakut Sokak ile Sporcu sokak köşesinde köşkü vardı. Her gün yürüyerek Fabrikasına giderdi. Bende Zeytinlik Mahallesi Cumhuriyetçi sokakta 1941 yılında doğdum ve çocukluğumu yaşadığım bu semtte tespitleri yaptım.


İstasyon Caddesinin sonundan sağa doğru Fişekhane caddesi üzerinde Bahçeli evler mevcuttu. Ticarethaneler Halkçı sokağın başına doğru mevcuttu. Sonraları bu cadde üzerinde tek katlı evler yıkılarak yerlerine bürolar çoğalmaya başladı.


Fişekhane caddesinin sonunda bugün Belediyenin çay bahçesinin bulunduğu yerde Barut Fabrikasının 2. kapısı mevcuttu. Burada Askerler nöbete dururdu. Askeri bölge olduğundan sivillerin girmesi yasaktı. Şuanda 2. kısmın olduğu yerde Rum vatandaşların Ayazması mevcuttu. Yaz aylarında buraya sivil vatandaşların girmesine müsaade edilirdi.


Çay bahçesinin yanındaki park boş bir arsa idi. Gençlerin ve Abilerimizin Voleybol sahası vardı. Bazen top Askeri bölgeye kaçardı, saklanarak topu alır maçlara devam ederdik.


Hey gidi günler hey…..

A. Mete Güner
Mali Müşavir
Bakırköyspor Haysiyet ve Onur Kurulu Başkanı

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!