SEMTLERİMİZ
İSTANBUL CADDESİ 3
Bu yazımdan önce Fişekhane Caddesinin başlangıcından Bakırköy’lü Sanatçılar Derneği (BASAD) (İskele caddesi girişi ) eski Elektrik idaresi ( Hazırlık sokağın girişi) arasında kalan mevkii hakkında bilgi sunmuştum.
İskele caddesinin adı ;
Eski yıllarda Bakırköy’e Şehir hatları Vapurları çalışırmış. İskle caddesinin deniz kıyısında İskele varmış. Vapur o iskeleye yanaştığından bu Caddeye İskele caddesi adı verilmiş.
Sakızağacı Mahallesi ile Cevizlik Mahallesi arasında sınır olur. Basad’dan İstanbul’a doğru ilerlersek eski Ahşap yapılı Meskenler mevcuttu.O zamanlar burada tek tük Dükkanlar vardı.
Sonraları beton Binalar yapılmaya başlayınca alt katları Dükkan yapıldı.Ticari hayat buralarda canlandı, sonra Bakırköy’ün 2. Benzincisi açıldı. Bakırköy Savcılığı ve Mahkemeler taşındı daha sonra Mahkemeler Zuhurarbaba Mahallesine (Yücespor sahasının yanına) taşındı.
İstanbul caddesinin devamında şu anda mesken sitesi olan yerde Cam Fabrikası vardı.
Deniz tarafında iskele mevcuttu, bunun adı Taş İskeleydi.Bu iskeleye Mavralarla Damacana suyu gelir at arabalarıyla Bakırköy halkına dağıtılırdı.
Çocukken bu iskeleye Balık tutmaya giderdik. (1950 yıllar) eski Elektrik idaresi ile Yenimahalle İstasyonu arası boş arsa idi. Yazları burada Rıfat Telgezer CANBAZHANESİ kurulurdu. Sonra bu arsa üzerine Yenimahalle Camisi, Bakırköy Lisesi, Cem Karaca Kültür Merkezi, Sosyal Sigortalar Doğum Hstanesi inşa edildi.
Sonra Doğum Evi buradan taşındı. İstanbul caddesinin sonlarına doğru ilerlersek Vezüv Soba Fabrikası mevcuttu. Caddenin karşısında Marmaray’ın alt tarafında Sümerpor’un futbol sahası vardı.
Burada amatör Kulüp maçları oynanırdı. Karşısında deniz tarafında Sümerbank bez fabrikası mevcuttu. Bu fabrikada 1959 ve 1960 yaz aylarında çalıştım. 1965 yılında İşletme stajımı burada yapmıştım.
Şimdi yerinde yüksek katlı Meskenler yapıldı. Hilton oteli devreye girdi, Denizle arasında sahil yolu yapıldı.
Mete Güner
Mali Müşavir
80 yıllık Bakırköy’lü