SPORYAZARLAR

MERKEZ HAKEM KOMİTESİ ERKEN İFLAS ETTİ

2.HAFTA 2022 HAKEMLER
MHK’nın Hangi takıma hangi hakem iyi geliyorsa o hakemi tekrar o takımın maçına verme tarzı İle yaptığı hakem atamaları maalesef ilk iki haftada tutmadı.

Tutması da beklenemezdi zaten. Futbolu bilmedikleri iddia edilse de Hakemler futboldan anlayan, Zeki, akıllı, çabuk ve hızlı düşünen, okumuş adamlardır.

Modası çoktan geçmiş olan ama hala oralarda kalmış, geçmişi yaşadıklarını düşündüğüm MHK başkan ve üyelerinin atama tarzları iflas etmiştir

Hakemler bir hakemin atandığı maça MHK tarafından neden tayin edildiğini hemen anlar.

Bu nedenle de Hakemler, atamaları yapanların kafalarında varsa tilkilerin nasıl dolaştığını, ne tarafa hareket ettiğini de anlar.

Hakemlerin MHK daki başkan ve üyelerin şeklini, yapısını bilmemeleri gerekir. Ancak defalarca aynı isimler MHK’ya geldiğinden hepsinin MHK’daki yönetim karekterlerini hakemler deşifre etmiştir.

Hakemler atandıkları maçları yönetirken,
Eyyamcı olmadığını göstermek için alet edildiğini düşündüğü takıma karşı bu hafta oynan Beşiktaş ve Galatasaray maçlarında olduğu gibi sert ve ters kararlarla kişilik gösterisi yaparak maçı yönetebilir.

ya da eyyamcı olmayı kabullenerek, belki de istemeden de olsa farkında olmadan bilinç altından durumu kabullenerek eyyamcı yönetim gösterebilir.

Bu iki hakem yönetim tarzı da kesinlikle yanlıştır.

Öncelikle MHK’nın Hakemin bu tür mesajları çıkarabileceği gibi atamaları yapmaması gerekir.

Ancak hakeme yine de böylesi atama yapıyorsa MHK hakem de dik durup, alet olmayıp, etkilenmeden, dürüstçe, adam gibi maçını yönetmesi gerekir.

Tabi ki bu zor etkilenmemek gibi psikolojik koşulun içinden hakemin çıkması kolay değil.
bu durumlarda hakem ne kadar dik durmaya ve yanlışsız maç yönetmeye çalışsa da bazen eyyamcı olmadığını göstermek, Titreklik, hata yapmama hassasiyeti de hata yaptırıyor hakeme.

Sonuç olarak Hakemlerin bu duruma düşürülmemesi için önerim MHK’nın yalnızca kendisini Zeki(!) zannetmeyi bırakması şart. Ayrıca da hakemleri dürüstçe hakemlerin yanlış anlayabileceği atamaları yapmaması gerekir.

Sanıyorum ki MHK’nın hakemlerin de en az kendileri kadar Zeki, düşünen ve her bir şeyi anlayabilecek kapasitede olduğunu bilmesi ve kabul etmesinin zamanı gelmiştir ve de geçmiştir bile.

Sonuç olarak MHK’nın bir takımla maçı iyi, sorunsuz bitti diye o hakemi o takımın maçına Yasin Kol’da ve Kadir Sağlam da olduğu gibi tekrar tekrar vermemesi gerekir.

İkinci haftanın maçlarında ise;

Beşiktaş maçında Alanyaspor’lu oyunculara hak etmelerine rağmen kırmızı kart göstermeyen, buna karşılık Beşiktaş’lı oyuncuyu yanlış gösterdiği ilk sarı kart sonrasında ikinci sarıdan kırmızı kartı göstermesiyle gündemden düşmeyen hakem Yasin Kol’a Beşiktaş yönetimi sezon sonuna kadar maçlarına artık istemiyor Kol’u.

Galatasaray- Giresunspor Maçının hakemi Kadir Sağlam vermediği bariz penaltı ve ters kararları nedeniyle Okan Buruk hocanın ciddi gazabına uğradı.

Kasımpaşa-Fenerbahçe müsabakasında Mete Kalkavan iyi götürdüğü maçta Fenerbahçe’li Ferdi’nin rakibinin bariz gol şansını faulle kesmesini sarı kartla geçiştirdi.

Trabzonspor- Hatayspor buluşmasında Abdülkadir Bitigen Mart kararlarının etkisinde gözüküyor. Kurtulamamakla da haklı Bitigen. Hakemlik gelecekleri konusunda rahat değiller Mart hakemleri.Zira takımların başkanları hala o hakemlerin hakemlik yapmalarını istemiyorlar.

Adanademirspor- Sivasspor karşılaşmasında Mert Gözenge de Sivasspor’un yediği golde faul olması nedeniyle Rıza hocanın haklı olarak hışmına uğradı. Süzemedi pozisyonu Gözenge. Dilerim Gözenge’yi de Kasım ayında MHK süzmez.

Diğer maçlarda
Çağdaş Altay,Suat Arslanboğa, M Kürşat Filiz,S Barış Saka oldukça başarılı yönetimler gösterdiler.

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!