GÜNDEM

İSTANBUL’A GÜZEL HABER

İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 53.14’e yükseldi. Megakentin en önemli barajlarından olan Ömerli Barajı’nda ise karların erimesiyle doluluk yüzde 60’ın üzerine çıktı. Ömerli barajının geçtiğimiz Aralık ayında doluluk oranı yüzde 20’in altındaydı. İstanbul’a yağan kar yağışı sonrası Ömerli Barajı yüzde 20’den 60’a çıkarak dolulukta yaklaşık 2 katlık artış kaydetti.

Yurdun büyük kesiminde mevsimle birlikte etkisini gösteren kar yağışıyla, barajlar dolmaya başladı.

İstanbul’da Aralık ayında barajların toplam doluluk oranı yüzde 20’nin altına düşerken, etkisini gösteren kar yağışı sonrası bu oran yüzde 50’lilerin üzerine çıkmaya başladı.

BARAJLARDA DOLULUK ORANI: % 53.14

Bugün itibariyle ise İstanbul barajlarının doluluk oranı ortalama yüzde 53.14’e yükseldi.

ÖMERLİ BARAJI % 61’E YÜKSELDİ

İHA’da yer alan habere göre İstanbul’un en önemli barajlarından olan Ömerli Barajı da kar yağışından nasibini aldı. 2020 yılının aralık ayında doluluk oranı yüzde 20’nin altına düşen Ömerli Barajı, 2021 yılında İstanbul’da etkisini gösteren kar yağışı sonrası Şubat ayının sonunda yüzde 60 seviyesinin üzerine çıkarak yüzde 61 oldu. Yıllık 220 milyon metreküplük kapasitesiyle İstanbul’un en büyük su kaynağı olan Ömerli Barajı’nda su yüzde 200 arttı. Bir başka anlamda İstanbul’a yağan kar yağışı sonrası Ömerli Barajı yüzde 20’den 61′ çıkarak dolulukta yaklaşık 2 katlık artış kaydetti.

KURUYAN ALANLAR SUYLA KAPLANDI

Anadolu Yakası’nın neredeyse tamamına Ömerli Barajı’ndan su veriliyor. 1972’de hizmete açılan baraj 621 kilometrekarelik havza alanına sahip. Ayrıca; Sarayburnu–Salacak arasında bulunan isale hatlarıyla günlük 500 bin metreküp içme suyunu Avrupa Yakası’na ulaştırma imkanı bulunuyor.

Öte yandan drone ile havadan görüntülenen barajda kuruyan alanların suyla kaplandığı görüldü.

Katnak : Habertürk

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!