YAZARLAR

DÜRÜSTLÜK

Bu hayatta öncelikle dürüst insan olmak gerekir. Gerisi teferruattır. Ne demiş Mustafa Kemal Atatürk “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısı severim.” Ben de insanın ahlaklısını severim. Tabi ki bu dilek ve düşünce sadece bana özgü değil. Hemen hemen herkesin aklından geçen ilk düşüncelerden biri.
Evlenirken Allah’ım bana helal süt emmiş birini nasip et derdik. Aynı sözleri çocuklarımız evlenme yaşına geldiğinde de Allah’ım evladımın karşısına dürüst biri çıksın inşallah diye dile getiririz.

Hayatımız boyunca karşımıza hep dürüst insan çıkmayacağını da bilmemiz gerekir. Sizi gerek maddi gerekse manevi yönden kandırırken sarf ettiği yalanlarını, karakterli olup doğru yönde kullansalar ne kadar faydalı insan olacaklarını bilemiyorlar. Onlara sorsanız yaptıkları şeylerin kötü olduğunu savunmaz, kendilerini iyi insan olarak sıfatlandırırlar. Deveden bir kıl koparabilirler ama ikinci kıl biraz zor kopar. O türden insan olmak hiç kimseye nasip olmasın inşallah.


Dürüst olmayan insanların dostluk ve arkadaşlıkları da uzun sürmez. Büyüklerimizden küçük yaşımızdan beri duyduğumuz birçok sözün içinde, evlat akşam yastığa başını koyduğunda gün içinde neler yaptığını düşünüp rahat uyuyabilecek misin demeleridir. Çekirge bir sıçrar, iki sıçrar üçüncüde ele geçersin atasözümüz ne kadar doğru söylenmiş.


Eski yıllarda ilk okula yedi yaşında başlardık. O yaşa kadar biz çocuklar ailemizden öğrenirdik her şeyi. Sonra okul hayatımız başlar. İlkokul hocamız ve seçtiğimiz arkadaşlarımız bize yön verirler. Hayat boyunca seçtiğimiz arkadaşımızın bize kattıkları, bizim yolumuzu çizen en önemli unsurlardır. Allah herkesin karşısına düzgün insanlar çıkarsın ki kötülükler azalsın.


Aile büyükleri olan anne ve babanın evlatlarına bırakacağı en önemli miras dürüstlüktür. Dürüstlüğü harca harca bitiremezsin. Dürüstlük aşılamak salgın hastalık nedeniyle olduğumuz aşıdan daha faydalıdır. Sizi ömür boyu iyi bir insan olma yolunda korur. Dürüstlük iki şekilde girmiştir yaşamımıza maddi ve manevi. Madden ve manen dürüst olmak, birini olup diğerini olmamakla olmuyor. Her ikisini de gerektiği şekilde yerine getirmek gerekmektedir. Ben kimseye maddi kazık atmadım diyen biri manen de yapmamış olursa dürüst olur. Pembe yalanlar bunun hep dışında kalır.
Ömür boyu dürüst olmamız dileğiyle
Kendinize iyi bakın

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!