GÜNDEM

CAVİT GANİÇ SOYKIRIMLAR UNUTULMAMALI UNUTTURULMAMALI

Uluslararası Srebrenica Boşnak Soykırımı’nı Anma Koşusunun bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek. Bakırköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, dünyada yaşanan soykırımların bir daha olmaması için unutmamak ve unutturmamak gerektiğini söyledi.
İnsanlık tarihinin en büyük soykırımlarından birinin yaşandığı Srebrenicada, 1995 yılında öldürülen 8 bin 372 Boşnak vatandaş için Bakırköy Belediyesi, bu tür katliamların bir daha yaşanmaması için 8 bin 372 metrelik anma koşusu gerçekleştirecek.
9 Temmuz Pazar günü Bakırköy Belediyesi, Türkiye Bosna Sancak Derneği, Bosna Sancak Akademik Tarih ve Kültür Vakfı ve Rumeli Eğitim Vakfının birlikte organize ettiği anma koşusu öncesinde Bakırköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, açıklamalarda bulundu.

Cavit Ganiç, dünyada yaşanan soykırımların bir daha olmaması için unutmamak ve unutturmamak adına nesilden nesile buna dikkat çekilmesi gerektiğini söyledi. Sivil toplum kuruluşlarını da 9 Temmuzdaki anma etkinliğine davet eden Ganiç, şu ifadeleri kullandı:

“Srebrenica Boşnak Soykırımı, Bosna Herkes sınırları içinde 1992-95 yılları arasında yaşandı. Başlangıç tarihinden bakarsak bu sene 31’inci yılı. Srebrenica Boşnak Soykırımı’nın üzerinden de 28 yıl geçti. Dolayısıyla orada Boşnak Soykırımı yaşandığı zamanlarda 3 yüz bin kişi canını verdi. Aynı zamanda bir o kadar da sakat insan kaldı. 50 bine yakın kadınımız tecavüze uğrayarak istem dışı çocuk doğurmak zorunda kaldı. Çok büyük bir insanlık dramı yaşandı. Aynı yıllarda Ruanda’da da aşağı yukarı 800 bin kişi 100 günde hayatını kaybetti. Gerçi o soykırım olarak nitelendirilmedi ama dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın bu tarz acıların bir daha yaşanmaması, tekrarlanmaması için unutulmaması gerekiyor.
Etkinliğimizin amacı da Srebrenica Boşnak Soykırımı unutulmasın, unutturulmasın ve bir daha dünyanın hiçbir yerinde yaşanmasın diye bu amaçla birçok etkinlik düzenleniyor. Bakırköy Belediyesi, Türkiye Bosna Sancak Derneği, Bosna Sancak Akademik Tarih ve Kültür Vakfı ve Rumeli Eğitim Vakfı ile birlikte bu yıl da üçüncüsünü düzenlediğimiz Srebrenica Boşnak Soykırımı Anma Etkinlikleri kapsamında anma koşusu.
Her sene artarak bu etkinliği yapıyoruz. Bu sene de 9 Temmuz Pazar günü yapacağız etkinliği. Srebrenica Boşnak Soykırımı 11 Temmuz’da gerçekleşti ancak salı gününe denk geliyor ve daha önceki senelerde aldığımız karar gereği eğer Pazar gününe denk gelmiyorsa ayın 11’i bir önceki Pazar günü etkinliği gerçekleştiriyoruz.
Diğer etkinliklerle çakışmasını önlemek amacıyla, katılımında daha geniş kitlelere ulaşması adına 9 Temmuz Pazar günü bu etkinliği yapacağız. Bu konuda hassasiyeti olan önce Balkan ve Boşnak camiasını, sonra da soykırımların yaşanmaması, unutulmaması, unutturulmamasını isteyen her kesimi bu koşuya bekliyoruz. Hep birlikte saat 09.00daburada olacağız.”

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!