YAZARLAR

BİR MARATONUN SONU YKS (VEYSEL ALÇINKAYA)

Merhabalar,
Herkese sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler dilerim. Uzun bir aradan sonra kalemi elime alırken yine güncel bir konuya değinmek istedim ve aklım derhal ülkemizin kanayan yaralarından birine yöneldi; eğitim.
Bildiğiniz üzere önümüzdeki hafta sonu YKS, yani üniversiteye geçiş sınavı düzenlenecek. YKS’y girecek her bir öğrenciye başarılar dilerim. Yıllardır yarış atı gibi koşturulan, işlevini yitirmiş okullarda adeta sömürülen ve gerçek bilgi ve donanımdan uzak tutulan genç öğrenci kardeşlerimiz, hayatlarının geri kalanını belirleyecek bir sınava girmek üzereler.

Özellikle pandemi sürecindeki eğitim şartlarını da göz önünde bulundurduğumuzda ne yazık ki yine eşit şartlar altında olmayan bir maraton sona erecek ve birçok genç kardeşimiz gelecek kaygısı ile sevmediği bölümleri yazmak zorunda kalacak veya aile baskısı dolayısıyla hiç istemediği okullara gidecek. Yıllardır öğrencilerin ne yapacaklarına, nereye gideceklerine ve ne okuyacaklarına karar verilmekte lakin bir kez olsun bu ülkenin öğrencilerine ne istedikleri soruldu mu?

Eğitimden veya ülkenin genel koşullarından hoşnut olup olmadıkları soruldu mu? Sürekli bir yere çekilmek istenen öğrencilere bu yarışa girmek isteyip istemedikleri soruldu mu? Sanıyorum ki bunun yanıtı “hayır” zira bu ülkede öğrenciler üzerinde birçok politika belirlenmekte lakin bu politikalar hiçbir zaman öğrencilere danışılmamaktadır. Bu hafta sonu girilecek sınavın ardından yine yüz binlerce genç kardeşimizin gönlü kırılacak ve belki de yıkılan hayallerinin peşinden hayatları da bir karartıya sürüklenecek.

Peki kimdir bunun sorumlusu? Her fırsatta gençlik ve eğitim üzerinden politika sallayan siyasiler mi yoksa tamamen ebeveyn içgüdüsü ile çocuklarını yarışa zorlayan aileler mi? Yoksa öğrenciler mi? Belki de cebinde üç kuruş para olur olmaz herhangi bir binayı özel okula çevirenlerdir…
Eğitim üzerindeki suçluları/hatalıları tamamen sizlerin takdirine bırakmakla birlikte bu kötü gidişatın dönüş biletini yine sömürülen gençlerde görmekteyim zira tüm bu olumsuz koşullara karşın ülkemizin dört bir yanında eğitim aşkı ile yanıp tutuşan ve bir şeyleri başarmaya karar kılmış gençler bulunmakta. Ben eminim ki her defasında yarışmaya zorlanan bu gençler, günü geldiğinde kendilerini yarıştıranlardan bu hesabı soracaklardır…

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!