SİYASET

BAKIRKÖY’DE FAVORİ KILIÇDAROĞLU EMANET OYLARA TİP TALİP

İstanbul’da muhalefetin en güçlü olduğu ilçelerden biri olan Bakırköy’de, 14 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu’nun seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. İlçede, TİP ilgi görürken, iktidar stantları sakin.
Bakırköy, Türkiye’nin metrekare fiyatı en pahalı ilçelerinden biri. İstanbul’da fahiş artış gösteren konut fiyatları, Bakırköy’de İstanbul ortalamasının da çok üzerinde. İlçe, yalnızca konut fiyatlarında değil, genel olarak hayat pahalılığının en çok hissedildiği yerlerin başında geliyor. Nüfusunun çoğunluğunu eğitimli beyaz yakalılar ve emeklilerin oluşturduğu ilçede, seçimler büyük bir umutla bekleniyor.

AK Parti iktidara geldiğinden beri muhalif kimliğini koruyan ilçede, 2018’deki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde birinci olan aday Muharrem İnce’ydi. İnce, oransal olarak Bakırköy’de Türkiye genelindeki oy oranından iki kat daha fazla oy aldı. Türkiye genelinde yüzde 30,6 oy alan İnce, Bakırköy’de yüzde 66,6 oranına ulaştı. İkinci olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise yüzde 23,9’da kaldı.

MUHALEFETE DESTEK ARTIYOR

İttifaklarda da o dönem CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı yüzde 61,1 ile ilk sıradaydı. AK Parti, MHP ve BBP’nin kurduğu Cumhur İttifakı ise yüzde 24,6 oy aldı. Aradan geçen 5 yılın sonunda, Bakırköy’de Millet İttifakı’na olan destek artmış gibi görünüyor.

İlçedeki Cumhuriyet Meydanı’na stant kuran siyasi partiler, seçimlere 1 aydan kısa bir süre kala çalışmalarını sürdürüyor. Cumhur İttifakı üyeleri AK Parti ve MHP’nin kurduğu stanttaki sakinlik göze çarparken, CHP ve TİP çadırlarında hareketlilik gözlemleniyor.


‘EMANET’ OYLAR TİP’E Mİ?
İlçede, ittifakın en büyük ikinci bileşeni TİP’e yönelik bir ilginin olduğu göze çarpıyor. 7 Haziran 2015’teki o dönem HDP olarak seçime giren YSP’nin barajı geçmesi için verilen ’emanet’ oylara bu kez TİP talip.

‘BAŞARAMAZLARSA OYLAR BOŞA GİDECEK’
Cumhuriyet Meydanı’yla sahil yolunu birbirine bağlayan ve ilçedeki en hareketli nokta olan Ebu Ziya Caddesi’nde konuştuğumuz devlet memuru Cevdet ve Suna çifti ile üniversite öğrencisi çocukları Taner, iktidar karşıtı olduklarını ve 14 Mayıs’ta değişimin yaşanacağını belirtiyorlar. 3 oyun çıkacağı evde, Cevdet ve Suna çifti eskiden beri CHP seçmeni olduklarını ifade ediyor. Üniversite öğrencisi Taner ise oyunu TİP’e vereceğini söylüyor ama kaygılı olduğunu belirtiyor:

“Türkiye İşçi Partisi 4 milletvekiliyle ses getirdi. Daha çok vekil çıkartmalarını istiyorum ama yeterince oy almayı başaramazlarsa onlara verilen oylar boşa gidecek.”

‘BAKMAYIN MUHALEFETİN GAZA GELDİĞİNE’
İlçede, AK Parti seçmeninin ağırlıkta olduğu Osmaniye Mahallesi’nde kasap işleten Mustafa’ya göre ise seçim ilk turda bitecek ve kazanan yine Cumhurbaşkanı Erdoğan olacak. Mustafa, “Bakmayın muhalefetin gaza geldiğine. Bu halk Reis’ten başkasını seçmez” diyor.
MEMLEKET PARTİLİLERE KILIÇDAROĞLU PROPAGANDASI
İlçenin kalburüstü semti Yeşilköy’de, Muharrem İnce’nin başında olduğu Memleket Partisi’nin standında sohbet eden seçmenler ve partililerin diyaloğuna şahit oluyoruz. Memleket Partililer, Muharrem İnce’nin ikinci tura kalacağını ve seçileceğini savunuyor. Bakırköylüler ise partililere katılmıyor. Normal bir seçim çalışmasında, partililerin halkı ikna etmek için yaptığı propagandaya alışkınız ama Yeşilköy’deki tablo tam tersi. Halk, Memleket Partisi standında duran partililere 14 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu’na oy vermeleri için dil döküyor.

Kadıköy ve Beşiktaş’la birlikte muhalefetin oy oranı açısından en güçlü üçüncü ilçesi Bakırköy’de, tablo eskiden olduğu gibi yine AK Parti karşıtı. İlçede hem Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı olacağına hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki çoğunluğu Millet İttifakının oluşturacağına yönelik bir inanç hakim.

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!