GÜNDEM

AKP İL MECLİS ÜYESİ HALİT CEBECİ BAKIRKÖY İMAR DEĞİŞİKLİĞiNİ CEVAPLADI

Bakırköy Belediye Meclisi’nin Kasım ayı son toplantısı, geçtiğimiz ay İBB’de kabul edilen 5 binlik planların tartışmalarıyla geçti. CHP grubu yapılan planların Bakırköy’de uygulanılabilir olmadığını savunurken, AK Parti Grubu beş binlik planların köprüden önce son çıkış olmadığını, bunun bir askı süresi olduğunu, itirazla düzeltilecek yerleri hep birlikte düzelterek bir an önce binlik planları yapmaları gerektiğini savundu.
Kasım ayı ilk toplantısında planları bahane ederek Ak Parti’nin Marmara Forum’u yasallaştırılmaya çalışıldığını iddia ederek “Sizi gidi uyanıklar sizi” diyen Kerimoğlu’na seslenen İBB’li Halit Cebeci, “Marmara Forum’u bu planlara sokan Ak Parti değil, İstanbul Planlama Müdürlüğü, yani CHP’li İBB’nin bürokratlarıdır. İmar Komisyonu’nda da 3 CHP’li vardır. Eğer varsanız Marmara Forum’un planlardan çıkarılmasını ret edin veya mahkemeye verin” dedi.

Bakırköy Belediye Meclisi’nin Kasım ayı son toplantısı geçtiğimiz ay İBB’de kabul edilen 5 binlik planların tartışmalarıyla geçti. CHP Bakırköy Kadın Kolu Başkanı ve yönetiminin de izlediği meclis, belediye meclisinin en uzun meclislerinden biri oldu. Karşılıklı tartışmaların yaşandığı toplantıda geçtiğimiz ay İBB’de kabul edilen bölge nazım imar planları tartışıldı. Kasım ayı ilk toplantısında konuşarak, Ak Partilileri suçlayan ve plan bahanesi ile Marmara Forum’un yasallaştırılmaya çalışıldığını iddia ederek ’Sizi gidi uyanıklar sizi’ diyen Kerimoğlu’na seslenen Ak Partili İBB Meclis Üyesi Halit Cebeci, planlarla ilgili bilgi eksikliklerinin olduğunu iddia etti.

Her binaya +1 kat verilsin demek popülizmdir
5 binlik planların mecliste değil, planlar İBB’de Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından yapıldığını ve planlamadan komisyona indiğini söyleyen Halit Cebeci, “İmar Komisyonu 8 kişiden oluşur. 3 CHP’li 5 Ak Partili meclis üyesi vardır. 16 ay boyunca tartışılan planlardan CHP’li meclis üyelerinin haberinin olmaması mümkün değildir. Demiryolunun güneyi site ve kooperatif eliyle yapılan binalar nerede olursa olsun fark etmez. Başkanımız 4-5 bina bir araya nasıl gelecek dedi, siz belediye yönetiyorsunuz. Diğer belediyelerin ve başkanlarının nasıl yaptığına gerekirse birlikte bakar, kentsel dönüşüm ofisleri açar, insanlara bu işin nasıl olacağını anlatıp +1 kat beklentisi içine sokmazsanız olur. Yeterki niyet olsun” dedi.

‘Her binaya +1 kat verilsin’ söyleminin de popülizm olduğunu savunan Cebeci, “Biz Bakırköy’de muhalefet partisiyiz. Bizim sırtımızda yumurta küfesi yok. +1 kat verilsin demek burada popülizm yapmak demektir. İnsanları yanlış beklentiye sevk etmektir” diyerek Ak Parti’nin Bakırköy sokaklarına astığı “+1 kat hayırlı olsun” afişlerilerinede, “Biz nasıl verildiğini insanlara anlatıyoruz, anlamayan varsa teknik olarak anlatırız” yanıtıyla cevapladı.

İBB İmar Komisyonu Raporunu göstererek meclise seslesen Halit Cebeci, “Bu rapora CHP’li meclis üyeleri ve komisyon üyeleri ‘Evet’ oyu verdi. Marmara Forum’u bu planlara sokan Ak Parti değil, İstanbul Planlama Müdürlüğü, yani CHP’li İBB’nin bürokratlarıdır. İmar Komisyonu’nda da 3 CHP’li vardır. Eğer varsanız Marmara Forum’un planlardan çıkarılmasını ret edin veya mahkemeye verin” dedi.
Son olarak Çırpıcı bölgesinde planlara işlenen Millet Bahçesi ile ilgili eleştirilere yanıt veren Cebeci, “Sanırım başkanımızın Millet Bahçesi ile de kafası karıştı. Yeşil alana açmışsınız dedi. Ne yapsaydık, imara mı açsaydık. Sizin bütün parklara yaptığınız gibi kafe büfe mi açsaydık” diyerek cevap verdi.

Hazırlanan 5 binlik planlar bize verilmedi
Cebeci’ye cevap vermek için kürsüye gelen Belediye Başkan Yardımcı İBB’li Meclis Üyesi Cavit Ganiç’in “Benim kızım da kötü yola düştü ama senin gibi anlatamıyorum” ifadeleriyle başladığı konuşması Ak Partili sıraların tepkisine neden oldu.

+1 kat artış vaadini seçim döneminde tüm siyasi parti adaylarının verdiğini, birlikte çalışma iradesi ortaya koyduklarını ve planlarla ilgili süreci anlatan Cavit Ganiç, İBB’de 5 binlik planların temayül gereği ‘oy birliği’ ile geçtiğini ve asıl önemli konunun CHP’li komisyon üyelerinin plan notlarını meclise saatler kala görmesi olduğunu söyledi. Demiryolu güneyinde çatı katlarının ayrı tapulandırılması taleplerinin yok sayıldığını, Filiz Sokak ve çevresinin 5 kattan 4 kata düştüğünü, müktesep hakların planlara işlenmediğini ve yine 4 kat olarak planlara işlendiğini söyledi.

Konuşmasını sürdüren Ganiç, “5 binlik bölge planları hazırlanınca meclise gelmeden yaklaşık1 hafta önce belediye başkanı ve meclis üyelerine verilir. Onlar inceler. Çoğunluğun iradesi ile geçer. Bu planlar bizim meclis üyelerine verilmedi” dedi.

Toplulaştırmada yüzde yüz rıza şartı var
Toplantıda söz alan CHP’li Meclis Üyesi Gökmen Yıldırım’da, 6306 sayılı yasa kapsamında dönüşüme giren binalarda 3’te 2 çoğunlukla binaların yaptırılabileceğini, Tevhit yani toplulaştırmada ise kadastral durumun söz konusu olduğunu, mülkiyet hakkı kaynaklı. 100’de 100 rıza şartı arandığını belirtti. 4 parseldeki herhangi bir hissedarın itiraz etmesi durumunda tevhidin yapılamayacağını belirten Yıldırım, birleştirme ile Bakırköy’de +1 kat artışının mümkün olmadığını ifade etti.

İçeride başka, dışarıda başka
Bu işin daha binlik planları olduğunu, itirazla düzeltilecek yerleri hep beraber düzeltebileceklerini söyleyen Halit Cebeci, kendilerinin de Bakırköy’e bir şey kazandırmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Siz bizi dövmeye çalışıyorsunuz. Biz bunu kabul etmeyiz. Birileri içeride farklı konuşuyor, dışarıda farklı konuşuyor. Ben ise her yerde aynı konuşuyorum” diyerek, tartışmaların bundan kaynaklandığının altını çizdi. Ak Partili Ömer Kaan Kara’da, “5 binlik planlar köprüden önce son çıkış değildir. Bunun askı süresi vardır, binlik süresi vardır” dedi.

Bu insanlara nasıl kıydınız
Son olarak söz alan Başkan Yardımcısı Taşkın Toprak, yapılan tartışmaların yersiz olduğunu, 5 binlik planları ‘Garibet karar’ diye isimlendirerek, “Yazık ki alınan garabet kararı savunmak zorunda kalıyorsunuz. İnsan canından bahsediyoruz. Otopark sorununu çözüyorsunuz ama insanların yaşam sorununu çözmüyorsunuz. Neyin kavgasını yapıyorsunuz. İstanbul depremi bilimsel bir gerçek. İnsanlar güvenli evlerde otursun istiyoruz ama insan hayatı siyasete karışmış” dedi.

Toprak, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu kararı alanlara, komisyonda onaylayanlara seslenerek, “Bu insanlara nasıl kıydınız” diyerek konuşmasını tamamladı.

HABER : Selvi Sarıtaç

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!