GÜNDEM

ESNAF VE SANATKARA KIDEM TAZMİNATI ŞOKU

Türkiye Değişim Partisi Gölge Esnaf Bakanı Erol Korkut İstanbul Bilimum  Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Cevher Kartal’ı  ziyaretinde Kıdem Tazminatının Esnaf ve Sanatkara etkilerini dinledi.

Artan enflasyon rakamları her kesimi büyük ölçüde etkilemektedir. Kısmen de olsa çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi için asgari ücrete yapılan zamlar baz etkisi yaparak enflasyonu daha da arttırmaktadır.

Asgari ücretin arttırıldığı oranda asgari ücretin üzerinde ücret alanların ücretlerinin de çalışma barışının sağlanması için arttırılması gerekmektedir.

Mal  ve Hizmet alımlarında yapılacak düzenlemelerle  maliyetleri karşılamak  mümkün olmakla birlikte burada ortaya çıkan önemli bir konu göz ardı edilmektedir.

01.01.2021 – 01.01.2022 yılı tarihleri arasında  bürüt ücret 4.203.56 Tl iken bu gün asgari ücretin bürüt tutarı  11.749.00 Tl’ye ulaşmıştır.

Buna göre 2 yılda 10 yıllık kıdem tazminatı alan bir çalışanın toplam kıdem tazminatı bugün 42.003.00 Tl’den  119.749.00 Tl’ye ulaşmıştır. Bir başka ifadeyle esnafın çalışana kıdem borcu 1 yılda 3 kat artmıştır.

Bu bedelin özellikle esnaf ve sanatkarların üstelik yasa gereği peşin ödemeleri mümkün değildir. Geçmişte Arabasını , evini satan işyerini çalışanına devreden  Esnaf ve Sanatkarların bir an önce işçi çıkarmaya başlayacakları ve işlerini tasfiye edecekleri ortadadır.

Çalışanların yılarca çalışmalarının karşılığını alırken Esnaf ve Sanatkarların uzun yıllar çalışarak biriktirdiklerini kaybettikleri görülmektedir. 2 milyon Esnaf ve Sanatkar ile yanında çalışanlar ve aileleriyle birlikte yaklaşık 15 milyon insanı etkileyen bu konudaki kararlar alınırken Esnaf ve Sanatkar temsilcilerinin aynı masada bulunmaması ve bu kesim adına başkalarının karar vermesi doğru bir uygulama değildir.

Sosyal yaşama da olumsuz katkıları olacak bu durumun önlenebilmesi için daha önce gündeme getirilen  tazminat fonunun şartlarını her iki kesim için de iyileştirilerek gündeme alınması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğinin arz ederiz.

İstanbul Bilimum Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!