MİLLİ PİYANGO YILBAŞI BÜYÜK İKRAMİYE DAĞITIMINDA VATANDAŞLAR YANILTILDI MI?
Hürriyet Gazetesi yazarı Sayın Ertuğrul Özkök, 14 Aralık 2020 tarihli “Milli Piyango’da ikramiye çıkma olasılığı düştü mü” başlıklı tam sayfa yazısında, Sisal’ın CEO’su Selim Ergün’e sordum diye başlayan yazısında, okurları ve kamuoyu ile aşağıdaki bilgileri paylaşmıştı. Yazısının ilgili kısmını, aşağıda aynen aktarıyorum.
1) YILBAŞI TAM BİLET 100 MİLYON TL, PEKİ YA SATILAN BİLETE ÇIKMAZSA
En klasik sorudan başlayayım. Bu yıl yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye ne olacak?
“Yılbaşı büyük ikramiyemiz bu yıl 100 milyon TL olacak. Yani 13 milyon dolara yakın bir para.”
Büyük hayaller kurdurtacak bir para. Geçen yıl ne kadardı büyük ikramiye?
“Geçen yıl 80 milyon liraydı ve satılan 4 çeyrek bilete çıktı. Ondan önce, yani 2018’deki büyük ikramiye ise 70 milyon TL’ydi ve satılan bir tam bilete çıktı.”
İnşallah ihtiyacı olan bir insana çıkar. Ama en azından benim çevremde şöyle bir inanış var: Tam bilet çıkma şansı çok küçük ve çoğu kez satılmayan bilete çıkıyor. Daha çok ya yarım ya da çeyrek bilete çıkıyor. Bu da hayalleri küçültüyor.
“Satılan bilete ikramiye çıkana kadar çekiliş devam ediyor, geçmişten gelen bu geleneği aynen devam ettiriyoruz.”
Yukarıdaki köşe yazısında, Sisal’ın (Milli piyango özelliştirme ihalesini kazanan şirketin) CEO’sunun “Satılan bilete ikramiye çıkana kadar çekiliş devam ediyor, geçmişten gelen bu geleneği aynen devam ettiriyoruz.” açıklamasına yer verilerek, 100 milyon TL’lik büyük ikramiyenin “satılan bilete/biletlere” çıkacağı ve 100 milyon TL’nin sanki “satılan bilete/biletlere” dağıtılacağı imajı verilerek, insanlara büyük umutlar verilmiştir.
Yılbaşı çekilişi sonrası büyük ikramiyenin çeyrek bilete çıktığını, ikramiye çıkan bir biletin Manisa Akhisar’da satıldığı, talihlinin 25 milyon TL ikramiye kazandığı, diğer üç çeyrek biletin ise satılmadığı ve 75 milyon TL’nin Türkiye Varlık Fonu’na kaldığını şaşkınlıkla öğrenmiş bulunuyoruz.
Böylece, Sayın Ertuğrul Özkök’ün köşesinde yazdığı ve Sisal’ın CEO’sunun ağzından “Satılan bilete ikramiye çıkana kadar çekiliş devam ediyor, geçmişten gelen bu geleneği aynen devam ettiriyoruz.” ifadelerinin, 100 milyon TL tutarındaki büyük ikramiyenin satılan bilete/biletlere dağıtılacağı ile bir ilgisinin bulunmadığını, geç de olsa anlamış bulunuyoruz.
Büyük ikramiyenin “satılan bilete dağıtılması” ile “satılan bilete çıkmasının” farklı şeyler olduğunu, bu yaşımızda öğrenmiş olduk.
Böylece, bilinçli ya da bilinçsiz olarak, kamuoyuna eksik ve yanıltıcı bilgi verilerek, çekiliş öncesi kamuoyunun yönlendirildiğini açıkça ifade edebiliriz.
Oysa, büyük ikramiye çıkan biletlerin (Yarım veya çeyrek) tamamının satılmaması halinde, dağıtılamayan ikramiyenin Türkiye Varlık Fonu’na devrolacağını açıkça ifade etmek ve yazmak, bunu kamuoyu ile paylaşmak, hiç de zor olmayan bir sorumluluktur.
01 Ocak sabahı bu bilgileri öğrenince, yılda birkaç kez milli piyango bileti satın alan bir vatandaş olarak, kendimi açıkça kandırılmış hissettim.
Çünkü, Sayın Özkök’ün 14 Aralık 2020 tarihli yazısını ben de okumuş, bilet satın alma kararımda bu yazı etkili olmuştu. Belki de benim gibi çok sayıda vatandaş, bu yazıdan etkilenerek bilet satın alma kararı vermişti.
Tüketicilerimizin, vatandaşlarımızın ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla, önyargıdan uzak olarak, Sayın Ertuğrul Özkök başta olmak üzere, Sisal’ın CEO’suna, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürüne ve ilgili tüm yetkililere sormak istiyorum. Yılbaşı büyük ikramiye çekilişi öncesinde, vatandaşlar bilinçli olarak yanıltılmış mıdır? Sayın Ertuğrul Özkök’ün yazısı sonrası, çekilişe daha 17 gün varken, bir kamu yetkilisi çıkıp, vatandaşları bilgilendirici ayrıntılı açıklama yapmış mıdır? Veya Sayın Ertuğrul Özkök, yazısında paylaştığı yukarıdaki bilgileri, kamuoyunu aydınlatma sorumluluğu gereği sonradan düzeltmiş midir? Bunların sorumlusu kimlerdir?
Bir umut uğruna yılbaşı büyük ikramiye çekilişinde bilet satın alan, piyango gişeleri önünde kuyrukta bekleyen vatandaşlarımızın eksik ve yanlış bilgilendirilmesini, umutları üzerinden kazanç sağlanmasını kabul edemiyoruz. Kendini kandırılmış, yanıltılmış olarak değerlendiren çok sayıda vatandaşımız bulunmaktadır. Bu durum, tüketici güveni, şeffaflık ve meslek etiği açısından kabul edilebilir bir durum değildir.
Yılbaşı gecesi yapılan büyük ikramiye çekilişinin, insanların beklentisinin aksine, 100 milyon TL tutarındaki büyük ikramiyenin “satılan bilete/biletlere” dağıtılana kadar devam eden bir çekiliş değil, sadece büyük ikramiyenin çıktığı numaranın belirlenmesine kadar devam eden bir çekiliş olduğu gerçeği, apaçık ortaya çıkmıştır.
Önyargıdan uzak olduğumuzu tekrar ifade ederek, tüketicilerimizin ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla, konu ile ilgili yetkililerin açıklama yapmasını bekliyoruz. Konunun araştırılarak, sorumlularının gereğini yerine getirmesini istiyoruz.
Kamuoyuna ve yetkililere önemle duyurulur.
02.01.2021
Levent Küçük
Genel Başkan
Tüketiciler Derneği/TÜDER