GÜNDEMKÜLTÜR SANAT

BASAD’I YERİNDEN ZORLA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR

Burası Bakırköy’ün kültürü ve hafızası
Kültür ve Turizm Bakanlığı, BASAD’ı 20 yıldır kullandığı tarihi yapıdan mahkeme kararıyla çıkarıyor. BASAD ise binanın geçmişine uygun bir şekilde, sanat yuvası olarak kalmasını istiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakırköylü Sanatçılar Derneğini (BASAD) 20 yıldır kaldıkları tarihi yapıdan mahkeme kararıyla çıkarıyor. BASAD ise geçmişte Bakırköy Halkevi olarak faaliyet yürütmüş, Münir Özkul’dan Tarık Akan’a birçok sanatçının anısının olduğu binanın geçmişine uygun bir şekilde, sanat yuvası olarak kalmasını istiyor.

BASAD Başkanı A. İlhan Gülek tarihi yapının önemini, mahkeme sürecini ve derneğin faaliyetlerini gazetemize anlattı. Gülek “İçinde faaliyet yürüttüğümüz bina 20 yıl önce Adalet Bakanlığınca kültür sanat amaçlı kullanılmak üzere Bakırköy Belediyesine tahsis edildi. O dönem Tarık Akan, Ayşen Gruda, Cihat Tamer gibi isimler belediyeye başvurdular ve bu binayı kiraladık. Burada amacına uygun olarak sanat eğitimi veriyoruz. Resimden baleye, tiyatrodan müziğe her yaştan insanlara eğitim sunuyoruz. Burası milli eğitime bağlı özel bir sanat okulu aynı zamanda” ifadelerini kullandı.

“2 ŞUBAT’TA BOŞALTMAMIZ İSTENİYOR”
Yapının sahibi Milli Emlak Genel Müdürlüğü…Adalet Bakanlığı ve Bakırköy Belediyesi arasında itilaf çıkınca yapı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğüne devredildi. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğüne verildi. Geçen ekimde BASAD’a ‘Bina tarafımızca değerlendirilecek’ diye bir tebligat gönderildi. Arkasından mahkeme süreci başladı. Gülek bu süreci şöyle anlattı: “Dava Vakıflar Genel Müdürlüğü lehine sonuçlandı. Binayı 2 Şubat’ta boşaltmamız isteniyor. Mahkeme kararından sonra yetkililerle temasa geçtik. ‘Efendim mahkeme sonuçlandı biz orayı kütüphane yapacağız’ dışında herhangi bir açıklama yapılmadı. Bakanlık, Bakırköy’de çok büyük bir kütüphaneyi, Rıfat Ilgaz Kütüphanesi’ni restore ediyor ve açmak üzere. Bakırköy kısa süre sonra yepyeni bir kütüphaneye kavuşuyor.”

“BURASI GERÇEK BİR SANATÇI FABRİKASI”
Yapının tarihine uygun bir şekilde kullanılmasını talep eden Gülek “Burada 500 öğrenci var, öğretmen ve personel olmak üzere 20 çalışanımız var. Bütün Bakırköylüler burada toplanır. Çünkü buranın 100 yıllık bir eğitim ve sanat geçmişi var. Münir Özkul ilk tiyatrosunu burada yaptı, Tarık Akan buradan geçti. Ahmet Mekin buralı, Rutkay Aziz ve Cezmi Baskın da. Gürsel Arsoy, Altan Erbulak da… Yani burası gerçek bir sanatçı fabrikası. Bakırköy’de kütüphane var ama her yerde sanatçı fabrikası yok. Burası Bakırköy’ün kültürü ve hafızası. Sadece Bakırköy’ün değil Türk sinemasının da hafızası. Derdimiz Bakırköylü Sanatçılar Derneğinin nereye taşınacağı değil, bu binanın özüne, geçmişine uygun işlevini devam ettirmesi” dedi.

“BİZ ENDEMİK BİTKİ GİBİYİZ”
Kültür ve Turizm Bakanlığına çağrı yapan Gülek sözlerini şöyle tamamladı: “Kültür Bakanlığı burayı Bakırköylü Sanatçılar Müzesi yapacağız dese, sahibinden bir müze kavramına çok çok aşacak değer var burada. Yani size destek vereceğiz demeleri lazım aslında, biz endemik bitki gibiyiz. Böyle bir geçmişin yok edilmesi, ‘Türk sinemasındaki Türk tiyatrosundaki değerlerimiz, diye adlandırdığımız isimleri bir çırpıda atmak’ demek. Kültür Bakanlığı olarak atmanız değil korumanız gerekiyor.”

BASAD HAKKINDA
Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) 1993 yılında, Bakırköy’de yaşayan sanatçıları, bir çatı altında toplamak gençleri sanata özendirmek, sanatsal ve kültürel alanda çalışmak isteyenleri eğitmek amacıyla kuruldu. Dernek 800’ü aşkın üyesi 36 kişilik eğitimci kadrosuyla Bakırköy’ün kültür ve sanat yuvası haline geldi. BASAD’ın kurucuları arasında; Ayşen Gruda, Erdoğan Sıcak, Ergün Köknar, Cem Karaca, Tarık Akan, Üstün Asutay ve Cihat Tamer yer alıyor.

BASAD’ın yer aldığı konak, 1908 yılında inşa edildiğinde Fransız Okulu ve öğrenci yurdu olarak hizmet vermeye başlamıştır. 1926 yılında, Bakırköylü Eğitimci Bezeyan Bey tarafından kiralanarak ilk ve ortaokul olarak hizmet vermeye başlamıştır. Daha sonra bu okula lise bölümü de eklenmiştir. Bezeyan okulunun 1936 yılına kadar süren eğitim etkinliğine maddi koşulsuzluk (imkansızlık) nedeniyle son verilmiştir. Konak 1936 yılında, Bakırköy Halkevine tahsis edilerek kültür sanat etkinliklerinin yapıldığı bir sanat merkezine dönüştürülmüştür.1980 yılında halkevinin çalışmalarına son verilmiş ve konak adliye binası olarak hizmet vermeye başlamıştır.

2002 yılında Bakırköy Belediyesi tarafından restore edilen bina, 29 Mart 2002 yılından itibaren BASAD Kültür ve Sanat Konağı olarak hizmet veriyor.

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!