GÜNDEM

BAKIRKÖY BELEDİYESİ 2022 YILI BÜTÇESİNDE SERT TARTIŞMALAR

Bakırköy Belediyesi’nin 2022 Bütçesi Belli Oldu! Bakırköy Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısının 4. birleşiminde görüş yılı bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi. Ak Parti grubu belediyenin bütçe, performans ve denetim raporunu eleştirirken, CHP Grubu ise belediyecilik anlamındaki tüm hizmetleri eksiksiz yaptığını ve bütçenin tasarruf bütçesi olduğunu savundu.


“BAKIRKÖY AK PARTİLİ BİR BELEDİYE OLSAYDI SUSARMIYDINIZ?”

Eleştirilerini kimseyi karalamak için değil, Bakırköy’e daha iyi hizmet edilsin diye yaptıklarını söyleyen Toraman, CHP’li meclis üyelerine hazırlanan bütçe, performans kitapçıklarını inceleyip incelemediklerini sordu.,“Acaba burası Ak Partili bir belediye olsaydı bu kitapçıkları okuyup böyle susarmıydınız?” diye soran Toraman, konuşmalarını öncelikle bir Bakırköylü olarak yaptığının altını çizdi.

Yaptıkları incelemeye göre tahmini bütçenin yüzde 55-60 oranında gerçekleştiğini belirten Toraman, 350 milyona denk gelen gelirlerinin yüzde 70’inin personel gideri olduğunu ifade etti.

Bakırköy Belediyesi’nin stratejik planda temel değerleri olarak sıraladığı sosyal belediyecilik, şeffaf ve hesap verebilirlik, sürdürülebilirlilik, katılımcılık, profesyonellik, vatandaş odaklı hizmet anlayışı gibi maddelerin uygulamadaki karşılıklarını da değerlendiren Toraman, “Allah Bakırköy’ü Ak Parti belediğiciliğine kavuşturur da inşallah bunlar gerçekleşir” dedi.

“YAZILAN BAŞKA, YAPILAN BAMBAŞKA”

Bakırköy’ün 20 sene önceki marka değerinin gün geçtikçe geriye gittiğini, mevcut belediye hizmet binalarında performansın artmayıp aksine azalacağını, yaklaşık 6 yıldır kaba inşaat halinde bekleyen belediye hizmet binasının yapımı için her yıl bütçe ayrıldığını, beklemekten çürüyen demir ve beton yüzünden yakında yıkım için bütçe ayrılabilecek duruma geleceğini de belirterek devam eden Toraman, “Lütfen önce çevre ilçelerin, sonra da bizim belediye hizmet binamıza bakın. Yazılan başka yapılan bambaşka” diyerek eleştirilerini sürdürdü.

Özel kaleme ayrılan 7.5 milyon bütçeyi çok fazla bulduklarını, ‘Birlik ve Beraberlik’ üst yazısı ile yapılan etkinliklerden ise haberdar dahi olmadıklarını söyleyen Servet Toraman, “Bizim bayramlarımızı kutlayıp birlik ve beraberliği sağlamayan, bizi bizimle kaynaştıramayan başkasını nasıl kaynaştıracak” diyerek konuşmasını tamamladı.

“BELEDİYEYİ DENETLEYEN DE CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİ”

Belediyenin performans programıyla ilgili Ak Parti Grubu adına söz alan Halit Cebeci’de, Bakırköy’ün denetleme raporunu hazırlayanların da CHP’li üyelerden oluştuğunu söyleyerek, şeffaflıktan bahseden belediyenin bu güne kadar verdikleri soru önergelerinin bir tanesine dahi cevap vermediğini ifade ederek, “Lafta değil gerçekte demokrat olmakta fayda var” dedi.

Bakırköy Belediyesi’nin 2020 bütçesi belli oldu

“BAKIRKÖY’DE ARTAN TEK ŞEY MÜTEAAHİTLERİN HİBE EDİLEN ARAÇ SAYISI”

Bakırköy’de elle tutulur, gözle görülür bir icraat olmadığını, bu gidişle gelecekte de olmayacağını gördüklerini söyleyerek devam eden Cebeci, Belediye’ye hibe edilen araçlarla ilgili de konuştu.

Belediyede artan tek sayının araç sayısI olduğunu, onunda hazırlanan kitapçığın birinde 8, diğerinde ise 7 tane olarak yazıldığını söyledi.

Personel sayısının 1778’den 1734’e düştüğünü, Sayıştay raporunda ise 2120 olduğunu, aradaki farkın ‘bankamatik’ diye tabir edilen işe gelmeden maaş alanlardan dolayı mı kaynaklandığını da soran Cebeci, gerçekleşen bütçenin yüzde 90’ının personel gideri olarak görüldüğünü, kalan parayla hizmet vermenin de imkansız olduğunu belirterek, belediye olarak süratle iflasa gidildiğini ifade etti.

“CHP’Lİ BELEDİYE, NASIL OLSA HALK BİZE OY VERİYOR DÜŞÜNCESİNDE”

CHP’li Bakırköy Belediyesi’nin ‘Nasıl olsa vatandaş bize oy veriyor’ düşüncesiyle hareket ettiğini, halkın bunun hesabını soracağını da söyleyen Cebeci, bu kadar çok personel gideri olan belediyenin işçilerine 5 TL yemek parası vermesini de eleştirerek, toplu sözleşmeleri yapılmadığı için sürekli meydanda yapılan işçi eylemlerine değindi. İşçilere seslenen Cebeci, “İşçi kardeşlerime söz veriyorum, AKP iktidarında bu sorunlarınızın hepsini çözeceğiz” dedi.

“BÜTÇEYE ŞERH KOYARAK HAYIR DİYORUZ”

2021 ve 2022 Performans programlarını bilgiye dayalı bir değerlendirme yaparak, yapıcı bir şerh oluşurduklarını, ilgililerin eleştirileri dikkate almasını umduklarını, oluşturulan performans programı üzerine bütçenin oluşturulduğunu, dolayısı ile buradaki yanlışlığın bütçeyi de yanlış yönde etkilediğini belirten Halit Cebeci, 2022 performans programına ve bütçeye ‘Şerh Koyarak Hayır’ oyu verdiklerini söyledi.


BAŞKAN YARDIMCISI TAŞKIN TOPRAK, ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ: “İSRAF DEĞİL, TASARRUF BÜTÇESİ”

Bakırköy Belediyesi adına eleştirilere yanıt veren Başkan Yardımcısı ve CHP’li Meclis Üyesi Taşkın Toprak, sürdürülebilir, şeffaf, hesap verilebilir bir bütçe olarak yaptıklarını ve amaçlarının ‘Borçsuz bir belediye’ olduğunu söyleyerek, yeni bütçeyle ilgili söylenecek tek şeyin ‘İsraf değil tasarruf’ olduğunun altını çizdi.

“BELEDİYE HİZMETLERİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK”

Lüksten, şatafattan, gereksiz gösterişlerden tasarruf yaptıklarını belirten Toprak, hizmetlerine arttırarak devam etme niyetinde olduklarını söyleyen Taşkın Toprak, tıp merkezi, ağız ve diş sağlığı, geçici hayvan bakım evi, yaz kış spor okulları, kreşler, kız öğrenci yurtları, BAKGEM, çocuk izleme masası, tiyatro, söyleşi, kurs, kültür sanat etkinlikleri, tekzip, minyatür, bağlama, gitar kursları gibi hizmetlerin tamamını bir arada veren başka bir ilçe belediyesi olmadığını, fizyoterapi havuzlarında yüzlerce hastaya şifa olduklarını ve şimdilerde hizmet verdikleri kişi sayısını arttırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Eğitim yardımı, yoksul ailelere nakdi yardım, aş evi hizmeti gibi hizmet sayılarını ise düşürmeyi hedeflediklerini, yakın zamanda CHP’nin iktidar olacağını ve bunlara da ihtiyaç kalmayacağını belirterek devam eden Taşkın Toprak, “Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz” diyen bir başkanları olduğunu söyleyerek, bütçeyi hazırlarken, Elektirik ve mazota gelecek zamları, enflasyonun ve doların artış oranını bilemediklerinden dolayı mevcut bütçeyi hazırladıklarını söyledi.

GERÇEKLEŞEN BÜTÇE SIRALAMASINDA 39 İLÇE SIRALAMASINDA EN SONLARDA

Taşkın Toprak, 39 ilçeli İstanbul’un ‘Gerçekleşen bütçe’ sıralamasında son sıralarda yer alan Bakırköy Belediyesi’nin, İnsani gelişmişlikte ilk üçte, kadın erkek fırsat eşitliğinde ilk 5’de emlak rayiç bedeli yüksek ilçe sıralamasında ise llk 4 ilçeden biri olduğunu ifade ederek, “Bakırköy’de çağdaşlık ve medeniyet ve gelişmişlik var” dedi.

Taşkın Toprak, 160 milyonun yeni hizmet binası için kullanılacağını, park ve yeşil alanların arttırılmasına da yıkılan Bakırköy Spor Vakfı alanına kurulan Sanatçılar Parkı’nı ve Capacity karşısındaki Demokrasi Parkı’nı örnek verdi.

Geri dönüşümle ilgili herhangi para vermediklerini, kentsel dönüşüme ayrılan paya da ‘Biz belediye olarak evleri yıkıp bina yapmayacağız’ diyen Taşkın Toprak, sadece dönüşüm çalışmalarına destek verdiklerini, dönüşüm için İBB’den çıkması beklenen imar planlarını beklediklerini söyledi..

Diğer CHP Meclis üyelerinin Bütçeye destek konuşması yapmaması da dikkat çekiciydi.

2022 Bakırköy Belediye Bütçesi ,AKP ve MHP Meclis üyesinin red CHP ‘li meclis üyelerinin kabul oyuyla oy çokluğuyla geçti.

Bir yanıt yazın

× Bize Ulaşın!