KORONADAN ÖLEN SAĞLIK ŞEHİTLERİ UNUTULMADI
Kovid -19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık emekçileri, Türkiye’de Kovid nedeniyle yaşamını yitiren ilk hekim olan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu’nun ölüm yıldönümünde anma etkinliğine Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’da katıldı.
Türkiye’de koronavirüs nedeniyle hayatının kaybeden ilk hekim olan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu ve pandemide hayatını kaybeden sağlık emekçileri anıldı.
“1 NİSAN PANDEMİYLE MÜCADELE EDERKEN YAŞAMINI YİTİREN SAĞLIKÇILARIN GÜNÜ”
İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği tarafından Çapa Tıp Fakültesinde düzenlenen anma saygı duruşuyla başladı. “Özlemle anıyoruz”, “Covid19 sebebiyle kaybettiğimiz hekim ve sağlık çalışanlarını sevgi, saygı, minnetle” pankartları açılan anmada koronavirüsten hayatını kaybeden doktorların fotoğrafları taşındı.
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Biz meslektaşlarımızı yitirmeye devam ediyoruz. Neden? Gerekli adımlar atılarak pandemi ile mücadele edilmediği için. 40 bine ulaşan yeni vaka sayısıyla ciddi bir boyuta ulaştık. Kontrolsüz bir normalleşmeyle karşı karşıya kaldık. Sevgili hocamız Cemil Taşçıoğlu’nu kaybettik. Yitirdiğimiz sağlık çalışanlarının önünde saygıyla minnetle eğiliyoruz. Bu mücadelede çok önemli katkılar sundular” diye konuştu.
Basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu adına Üyesi Prof.Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu okudu.
Ömeroğlu “Bugün 1 Nisan. Türk Tabipleri Birliği tarafından Kovid-19 pandemisinde en ön safta mücadele edip, görevinin gereğini her şartta yerine getirmeye çalışırken yaşamını yitiren hekim ve sağlık çalışanlarını anma günü. Bugün, bütün salgınlarda olduğu gibi Kovid-19 pandemisinde de ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel bütün tedbirlerin bilimin ve aklın ışığında alınması, kuralların büyük bir ciddiyetle ve tavizsiz biçimde uygulanması gerektiğini hatırlatma günü. 1 Nisan artık bizim için; toplum sağlığının, insan yaşamının keyfiliğe, kuralsızlığa, tedbirsizliğe, liyakatsiz yetki kullanımına terk edilemeyeceğini; insan yaşamının şakaya, ironiye izin vermeyeceğini görme ve gösterme, anlama ve anlatma günü” diye konuştu.
KURALLARIN KİŞİYE, PARTİYE, ZÜMREYE GÖRE DEĞİŞEN PANDEMİ YÖNETİMİ ALTINDA MÜCADELE EDİYORUZ”
“Toplumsal yaşamın ihtiyaçları ve bilimsel aklın gereklerine uyulmayan bir ülkede, yasakların, kuralların yaptırımların ve cezaların kişiye, gruba, partiye, zümreye göre değişen şekilde uygulandığı bir salgın yönetimi altında hekimlik yapmaya devam ediyoruz” diyen Ömeroğlu, “Azalmak bir yana her geçen gün ürkütücü rakamlara ulaşan Kovid-19 hastalarının yanı sıra yüzbinlerce Kovid-19 dışı hastanın ertelenmiş derdine şifa olmaya çalışıyoruz” diye devam etti.
“VAKA VE ÖLÜM SAYISINDA OLDUĞU GİBİ AŞIDA DA ŞEFAFLIK YOK”
Pandemi ile mücadelede önemli yere sahip olan aşının Türkiye’deki serüvenine işaret eden Ömeroğlu, “Aşının tedarikinde ve uygulanmasında yaşanan gecikmeleri kaygıyla izlemeye devam ediyoruz. Aşının geleceğimizi de kuşatacak biçimde temin edilip edilemeyeceğine dair kuşkular devam ediyor” diye konuştu. Ömeroğlu, “Vaka sayısında, vefat sayısında olduğu gibi aşının sayısı ve geliş zamanlaması konusunda da şeffaf olunmayan bir anlayışın güven telkin etmeyen beyanlarını, sürekli hayatın tekzip ettiği vaatleri dinlemek istemiyoruz” eleştirisinde bulundu.
BİLİM KURULUNA, SAĞLIK BAKANLIĞINA VE HÜKÜMETE ÇAĞRI
Ömeroğlu son olarak şunları söyledi:
“Biz hekimler ve sağlık çalışanları olarak hocamız Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nu yitirdiğimiz 1 Nisan 2020 gününden bugüne 47’si İstanbul’dan olmak üzere 152 hekimi ve 242 sağlık çalışanını, toplamda 394 ekip arkadaşımızı yitirdik. Yaşadığımız kayıplara, yüreklerimizi dağlayan acıya rağmen her durumda görevimizin başındayız. Tek bir hastamızın mağduriyet yaşamaması için yeminimizin gereğini yerine getirmeye hazırız. Yeter ki, başka hekimler, başka sağlık çalışanları ölmesin… Yeter ki tek bir yurttaşımızın daha evine ölüm acısı düşmesin… Bunun da ön koşulu; ülkeyi, sağlık sistemini ve Kovid-19 salgınını denetleyen ve yöneten “Bilim Kurulu”, Sağlık Bakanlığı ve hükümetin bütün birimlerinin; Siyasal ve etik sorumluluktan kaçmadan bilimsel akıldan uzaklaşmadan ve vicdanını yitirmeden salgınla mücadele etmesidir!”
İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek bir senenin nasıl geçtiğini anlamadıklarını belirterek, “İnsanlık olarak çok zor dönemlerden geçiyoruz. Çok kişiyi kaybettik. Çok değerli hocalarımızı kaybettik. Gerçekten insanlık tarihin gördüğü en büyük savaşlardan bir tanesini yaşıyoruz. Bu savaşta en ön cephede sağlık çalışanları var. Mücadele verilmeye de devam edilecek. Burada resimlerini gördüğünüz hocalırımız bu süreç içinde kaybettik. Kayıplarımız devam ediyor. Elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Meliha Nalçacı ise, “Çok üzüldük, çok yorulduk. Cemil hoca bizim için çok değerliydi. Başta Cemil hoca başta olmak üzere kaybettiğimiz bütün arkadaşlarımız için Allah’tan rahmet diliyorum” diye konuştu.
Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu ‘da ”Hayatlarına hiçe sayarak pandemi ile mücadele eden tüm sağlık emekçilerine bir kez daha şükranlarımı sunuyor, hayatını kaybedenleri saygı, minnet ve rahmetle anıyorum”dedi